Vakcinacija funkcionera – ohrabrenje ili kontraefekat

Vesti 13. jan. 202119:19 > 20:1122 komentara
Podeli:

Zbog čega plan za vakcinaciju protiv koronavirusa za neke važi, a za neke ne? Jedan za drugim vakcinišu se državni funkcioneri i listom tvrde - žele da budu dobar primer. Međutim, postavlja se pitanje gde se ta vakcinacija za primer završava?

Krajem prošle godine rame je prva podmetnula premijerka Ana Brnabić – da da dobar primer i jeste ga dala. Istog dana za primer drugima Fajzerovu vakcinu primili su i članovi kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Početkom godine, opet neki dobri primeri. Junački je venama predsednika skupštine Ivice Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina potekla ruska vakcina. Da drugima bude primer, nesebično je Sputnjik V primio i državni sekretar Mirsad Đerlek.

I tu dobrim primerima nije kraj. Posle jednog lošeg primera koji je Rasim Ljajić dao s mesta ministra predizborno skočivši u publiku usred pandemije, sada daje dobar. Vakcinisao se i on. Ali ne objašnjava kako mu je to pošlo za rukom, jer nit je ministar nit radi u struci, iako jeste lekar.

„Možemo imati jedan do dva pozitivna primera da ohrabrimo građane, ali ne možemo imati milion primera s obzirom na broj vakcina koje smo kupili, a svakako to ne mogu biti političari, a da nije premijerka ili predsednik Repubike. Dakle, ne mogu svi političari biti dobri primeri za vakcinaciju. Dobijamo sad jedan kontraefekat što se tiče poverenja i davanja pozitivnih primera“, kaže Marina Mijatović, iz Pravnog skenera.

Kakav je primer dala republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac ako je tačno ono što prenose neki mediji da je u sedištu Tužilaštva organizovala vakcinaciju za pojedine tužioce?

„Ja sam to isto čuo, nemam nikakav dokaz o tome, voleo bih da se to proveri. Ono što vidimo jeste da postoje poruke između redova i da je zaista bilo vakcinacije u Republičkom Tužilaštvo u prošli ponedeljak, iza praznika“, navodi Predrag Milovanović, član Udruženja tužilaca.

Ljuti se tužiteljka i tvrdi na delu je politizacija, pritisak na tužilaštvo i želja da mu se umanji značaj. Ali ne demantuje.

„Republičko javno tužilaštvo je u sklopu svojih aktivnosti namenjenih zaštiti zaposlenih u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji u toku pandemije izazvane virusom SARS – KOVID 19, preduzelo korake radi obezbeđenja mogućnosti dobrovoljnog vakcinisanja svih zaposlenih koje je u toku, imajući u vidu značaj javnog tužilaštva kao ključnog organa za krivično-pravnu zaštitu u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Preduzeli su pojedici u Tužilaštvu takve korake, da su osim svojih kolega, preskočili i celu prvu fazu imunizacije, jer ih po planu vakcinacija čeka tek u 2. fazi. Naš sagovornik čekaće zato svoj red.

„Smatram da vakcinu treba da dobiju oni koji su u prvim borbenim redovima. Ja ću se držati one hronologije kako to smatraju stručniji i vičniji ljudi od mene“, dodaje Milovanović.

Komentari

Vaš komentar