Vakcina samo po pozivu, primili je i zaposleni u kulturi, stižu nove doze…

Vesti 26. jan. 202119:31 > 19:351 komentar
Podeli:

Nastavlja se masovna imunizacija stanovništva, međutim, od danas po novim pravilima koja imaju za cilj smanjenje gužvi. Dugačkih redova danas nije bilo, a građani ne moraju da brinu da će isto tako nestati i vakcine. Nove doze, kao i novi sojevi koronavirusa stižu, kažu nadležni i dodaju - sve ostaje isto, borba se nastavlja.

Do juče ko je želeo vakcinu trebalo je samo da dođe do punkta za imunizaciju, od jutros na svoju dozu mogu da računaju samo oni koji su se prijavili.

Osmog dana imunizacije Vlada je odlučila da nema potrebe za gužvama i redovima, pa je na Beogradskom sajmu znatno drugačija slika – stotinak, uglavnom starijih građana čeka prozivku, na svakih petnaestak minuta ulazi ih po desetoro.

N1: Koliko dugo ste čekali?

„Pa ja ne znam, 5-6 minuta sam čekala. Vrlo su ljubazni, kada sam došla prijavljena sam, dala sam onaj… popunili su ljubazno i ovaj…“, rekla je jedna žena.

N1: Sve je brzo prošlo?

„Ušla sam u kabinu, sve je dobro prošlo, nema nikakve reakcije“, kaže.

„Sad sam došao i odmah izašao. Nije prošlo 15 minuta“, kaže jedan čovek.

N1: Došli ste ovde, oni su Vas prozvali?

„Ne, ne, samo sam došao, prijavio sam se, došao sam na vreme“, kaže on.

„Sve je savršeno bilo, u najboljem mogućem redu“, rekla je jedna žena.

Povezane vesti

Pored najstarijih Beograđana, danas su se vakcinisali i zaposleni u kulturi, a pridružila im se i ministarka zadužena za tu oblast Maja Gojković, koja je primila Fajzerovu vakcinu.

„Imala sam nekih malih nuspojava, bolela me je ruka, ali kada uporedim to sa onim što sam prošla u julu mesecu, kada sam više od mesec dana bolovala od korone, to je ništa“, kaže Gojković.

A iako su zvaničnici širom sveta u panici zbog zastoja u isporukama, naši poručuju da nema mesta za brigu. Neki putem malih ekrana, a drugi sa Instagrama uveravaju – stižu nove doze različitih proizvođača.

U februaru stiže oko 105.300 „Fajzera“, za sedam dana očekujemo 250.000 „Sputnjika V“, pri kraju su razgovori sa Astra Zenekom za 800.000 doza preko Poljske“, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdrvalja Mirsad Đerlek.

„Svet je danas kao Titanik, bogati su pokušali da čamce za spasavanje obezbede samo za sebe, a da nas ostave bez ičega, da potonemo zajedno sa Titanikom. Mi smo žilav narod i borićemo se za svoj opstanak. Zato hoću da vas obavestim da smo jutros dobili, u našem posedu je, ovde u Beogradu još 10.000 novih vakcina i uspećemo i pobedićemo zajedno“, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Ohrabrujuće poruke i po pitanju epidemiološke situacije koja je, smatraju zvaničnici, mirnija. Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica da se ozbiljno razmatra smanjenje kapaciteta u njima.

„Za Grad Beograd ono što je od velikog značaja je da ćemo, u najkraćem vremenskom periodu gledati da „Kliničko-bolnički centar Zvezdara“ izađe iz kovid sistema i da se vrati nekovid bolesnicima. Normalno, za to će biti potrebno prilično vreme, s obzirom na to da su svi kapacitet dobro popunjeni“, kaže Stevanović.

Nema potrebe za panikom ni kada je reč o novim sojevima koronavirusa, smatra struka.

„Zato što do sada nauka nije dokazala ništa sem bržeg širenja te infekcije i to je jedino što je sigurno dokazano“, kaže infektolog Mijomir Pelemiš.

Zato nije značajno da li je soj britanski, južnoafrički ili brazilski i ništa se ne menja, uveren je Pelemiš.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar