UZUZ: Očigledna namera da se izbor Dolovac „prošvercuje“ tokom leta

Vesti 14. jul 202120:27 3 komentara
N1

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti - UZUZ saopštilo je da je izbor Zagorke Dolovac za Republičkog javnog tužioca uvršten u dnevni red naredne sednice parlamenta, koja počinje iduće srede, i ocenilo da je očigledna namera da se njen izbor prošvercuje tokom leta, uprkos tome što je skoro 27.000 građana potpisalo peticiju protiv toga.

„Napominjemo je da pred prethodno zasedanje Vlada poslala predlog tražeći hitno zasedanje sa netačnim navodom o nastupanju štetnih posledica ukoliko se ne izvrši izbor za Republičkog tužioca. Vlada je navela netačnu informaciju, budući da mandat Zagorki Dolovac ističe u decembru“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Podseća se da je skoro 27.000 građana na platformi Kreni – Promeni potpisalo je peticiju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti protiv ovakvog izbora.

Kako se dodaje, Zagorka Dolovac na funkciji Republičkog javnog tužioca nalazi se već 12 godina i sa novim mandatom na toj poziciji će se nalaziti 18 godina.

„Može se smatrati za jednu od najodgovornijih osoba za stanje u srpskom pravosuđu. Kriminal u fudbalskim klubovima i među navijačima, slučajevi gde se malim kaznama kažnjavaju deca bogataša koja nekažnjeno ubijaju automobilima i neverovatan stepen političke korupcije. Zagorka Dolovac imala je jednu od najsramnijih uloga i tokom reizbora u pravosuđu 2010. godine kada su njene kolege protivpravno i bez obrazloženja izbacivane na ulicu“, ocenjuje UZUZ.

To udruženje navodi da vladajuća većina ima prava da izabere Zagorku Dolovac, „ali njenim ponovnim izborom gubi bilo kakvo pravo da optužuje bilo koga za kriminal“.

Ukoliko smatra da u srpskom društvu postoji visok stepena kriminala, neka se obrati Zagorki Dolovac koju biraju na treći mandat i koja umesto Ustavu i zakonu služi svakoj političkoj garnituri, ističe UZUZ.

„Većina građana, a posebno pravnici osećaju sramotu zbog ovakvog izbora Republičkog javnog tužioca, a naročito imajući u vidu šta je radila osoba koja se na ovu funkciju bira“, saopštava UZUZ i konstatuje da je Srbiji potrebno pravosuđe koje će štiti javni interes i Ustav Republike i gde će se sudije i tužioci birati na osnovu svoga rada i uspeha na fakultetu, a ne na osnovu političke podobnosti i nepotizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare