Uznemirujuće pretnje redakciji lista i portala Danas zbog – Gandijevog citata

Vesti 22. apr 202222:45 80 komentara
danas
Youtube/Danas

Redakcija Danasa primila je niz pretnji, nakon što je objavila citat indijskog mislioca Mahatme Gandija - "Istina, ne Bog". Pretnje su prijavljene Tužilaštvu i MUP-u.

Kako navode iz Danasa, našli su se na meti onih koji „izgleda misle da Gandi ugrožava pravoslavlje“, a zbog toga su nazvani i „ustašama“.

„Oni koji nas nisu (ili su nas nešto malo manje) vređali su Danas, pak, optužili da je objavio lažan citat. Upravo te istine radi, trebalo bi objasniti da je citat nastao prevodom jednog od izvoda iz Gandijeve autobiografije, koji glasi „Truth is perhaps the most important name of God““ Autor prevoda bio je slobodan da protumači ove reči kao Gandijevu poruku da svaka religija ima svoju zamisao Boga, a istina je nekonfesionalna i univerzalna“, piše Danas.

Ističu da će Danas, kao građanski i nezavisni list i portal, nastaviti da objavljuje mišljenja i citate velikih mislilaca, bez obzira na datum i crkveni kalendar.

„Takođe ćemo nastaviti pripadnicima svih većih religija da čestitamo velike praznike, ne obazirući se na provokacije i pretnje. Koristimo ovu priliku takođe da ukažemo na opasnosti verskog ekstremizma u Srbiji i u svetu, i istaknemo da su pretnje, iako neprijatne i uzmenirujuće, najniže na lestvici monstruoznih zločina religijskih fanatika kojima svedočimo svaki dan na svetskom nivou“, naveli su iz Danasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare