Uznemirujuće poruke kao „zagrevanje“ za dijalog – od konflikta do likvidacija

Vesti 11. avg 202219:0959 komentara
Podeli:

Nakon što je kosovski premijer izjavio da zbog agresivne politike Beograda ne isključuje mogućnost novog konflikta, predsednik Srbije poručio da se prištinske vlasti pripremaju za likvidacije Srba na severu Kosova. Uoči razgovora dve strane sledećeg četvrtka u Briselu, Vučić kaže da je skeptik i da ne veruje da će se nešto promeniti.

I okrenuo je predsednik onu drugu stranu – samo par minuta posle prijema mladih sportista sa Kosova i iz dijaspore, Vučić otkriva planove prištinskih vlasti i upozorava javnost.

„I ja vam kažem, oni pripremaju likvidacije naših ljudi na severu i to vam kažem otvoreno i upozoravam ih da to ne čine, pod plaštom borbe protiv kriminala i ne znam čega… Nemojte da ubijate ljude, a da ubijamo nikoga nećemo, ne pada nam napamet, nama su potrebni mir i stabilnost“, rekao je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI:

A samo 24 sata ranije, kosovski premijer je u intervjuu za agenciju Rojters objasnio da je Priština na oprezu, jer je, kako kaže, autokratija u komšiluku problematična.

„Ne kažem da će nas napasti ove ili sledeće nedelje, ali bilo bi potpuno neodgovorno da isključimo, pored sve te agresivne politike Beograda, mogućnost da tenzije porastu i izbiju novi konflikti“, kaže premijer Kosova Aljbin Kurti.

Istovremeno, kosovski ministar policije tvrdi da na severu Kosova postoji jasna veza kriminala i politike i da su četiri srpske opštine, kako kaže, crna rupa u vladavini prava.

„Znači, koliko smo puta hapsili kriminalne grupe, činili su ih Albanci, Srbi, Bošnjaci, kako sa Kosova, tako i iz Srbije. Karakteristično je to što Vlada Srbije ne samo da toleriše pomenute kriminalne grupe, već ih i podržava na način da se stanje nedostatka vladavine prava nastavlja, a sve to koristi i za dodatni pritisak na lokalno stanovništvo“, rekao je ministar Dželjalj Svečlja.

A Vučić ponavlja.

„Samo ih molim da ne provociraju i ne pokušavaju da provode likvidacije na severu Kosova, to je moja molba i to ću jasno da kažem ljudima u NATO, njihov je posao da tamo čuvaju mir“, ističe Vučić.

Sastanak predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO prethodiće razgovoru Vučića i Kurtija zakazanog za sledeći četvrtak u Briselu. Prva poruka za međunarodne zvaničnike koji zagovaraju formiranje ZSO u skladu sa Ustavom Kosova.

„Je l se vi to šalite, je l to neka neslana šala?“, upitao je Vučić.

A onda i očekivanja od dijaloga?

„Idem u Brisel da pronađemo rešenje, nadam se tome, da li verujem u to? Ne“, dodao je predsednik Srbije.

Što se tiče tog nadanja, predsednik pojašnjava da se nada da će Prištinu na miroljubivo rešenje i racionalno ponašanje u Briselu naterati, kako je rekao, njeni ilegalni roditelji u političkom smislu. Vučić dodaje da je siguran da Amerika, za razliku od nekih drugih, ne želi sukobe na ovom prostoru i da će narednih dana razgovarati i sa zvaničnicima SAD. Najavio je da će i Narodna skupština u septembru analizirati situaciju na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar