Uvredljiva pesma policajaca – građani zgroženi, Vučić osudio i obećao reakciju

Vesti 03. jan 202219:42 123 komentara

Video proslave u Priboju na kojoj neki od prisutnih policajaca pevaju "Oj Sjenice nova Srebrenice" izazvao je burnu reakciju javnosti, zgražavanje i osudu građana i bošnjačke i srpske nacionalnosti. Organizator proslave se izvinio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio ponašanje i obećao rakciju nadležnih. Aktivisti kažu da upravo vlast gaji nacionalističke sentimente i pretnje.

Veselje u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, naizgled uobičajeno – sve dok se ne čuju reči pesme koje zapravo slave genocid u Srebrenici, ratne zločine u Vukovaru I prizivaju nove Srebrenice. Na snimku su i ljudi koji bi u stvari morali da reaguju na širenje mržnje – pripadnici MUP-a Srbije. Zgroženost, osuda ali i strah je reakcija građana Srbije i Priboja, posebno Bošnjaka.

Povezane vesti

„Nije u redu da se takve stvari dešavaju od bilo koga, a kamoli kada je reč o policiji. Da ona veliča zločine i zločince nad jednim narodom i da poziva na ponavljanje istih a pogotovo što se živi u jednoj multietničkoj sredini i što deluju i rade kao takvoj, onda taj narod ne može da veruje da će im policija obezbediti sigurnost, nego od iste mora da strahuje“, kaže imam Harun Eminagić.

„To je spontano izašlo iz njih i to je ono što je politika ove vlasti“, smatra aktivistkinja Aida Ćorović.

Čovek koji je proslavljao rođenje sina izvinio se na Fejsbuku svima koje je pesma povredila, navodeći da je pesma puštena nenamerno, te obećanjem da će ubuduće reagovati isključivanjem muzike.

Imam Harum Eminagić kaže da svako ima mogućnost da se pokaje, ali da je pesma bila jača od izvinjenja.

„Mislim da će ipak pravo izvinjenje biti kada svi oni koji su učestvovali, a na snimku se vidi ko je učestvovao, kada časno moralno, pošteno i krivično priznaju tu svoju grešku i podnesu časno ostavku, kako ne bi brukali uniformu koju nose i zakletvu koju su dali“, dodaje Eminagić.

Vučić: Država neće dozvoliti da se neko oseća ugroženo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je ponašanje na proslavi i rekao da država neće dozvoliti da se bilo ko oseća ugroženo, te da država Srbija pripada svima.

„Mržnja rađa mržnju, i to nikome nije donelo dobro. Pozivam sve ljude da vode računa o svojim komšijama Bošnjacima, o svojim prijateljima, komšijama, našim zemljacima. Kao što molim Bošnjake da vode računa o Srbima. Ja kada sam bio u Pazaru i Sjenici, gde god sam hteo da pojedem ćecvape, burek ili bilo šta, svuda bi mi dolazio neko iz VBA i iz BIA da mi kaže: ‘Nemoj ovde, tu pevaju pesme Naseru Oriću, nemoj onda tu, tu pevaju pesme ove i ove’ … Ja sam rekao: ‘Ljudi, ostavite me pesama'“, napomenuo je Vučić.

Novinarka i aktivistkinja Aida Ćorović upozorava da je zapravo vlast ta koja podržava nacionalističke sentimente svojim postupanjem i nepostupanjem, kao i da događaj u Priboju predstavlja sažeto licemerje vlasti.

„Dakle spolja imamo jednu priču za građane, pa kad odemo u neku multietničku sredinu, mi pričamo bogougodne stvari, nešto što ta manjinska zajednica želi da čuje. Ali zapravo sve vreme ispod žita ova vlast gura i pumpa nacionalizam, najgoru nacionalističku retoriku, najgori šovinizam za koji uostalom znamo kako se završio devedesetih godina“, ističe Ćorović.

Predsednik Srbije je takođe obećao da će nadležne službe da se pozabave pribojskim slučajem.

Na pitanja N1 Ministarstvo unutrašnjih poslova nije posalalo odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare