Uveravali u energetsku stabilnost, a usledio kolaps – šta nas čeka ove zime?

Vesti 17. dec 202119:07 > 19:25 36 komentara

Nestručnost u EPS-u je najveći problem koji je doveo do pucanja sistema tvrde zaposleni. Vlast ima novu teoriju da je možda u pitanju i sabotaža. Ono što je sigurno jeste da energetska stabilnost o kojoj su svi pričali pre samo dvadesetak dana više nije moguća što ukazuje na to da će se mrak u našim domovima ponavljati.

Mračno je bilo nekoliko dana u više hiljada domaćinstava u Srbiji zbog snega od tridesetak centimetara. Blokovi TENT-a, kažu radnici, rade smanjenim kapacitetom i samo zahvaljujući ljudima koji znaju svoj posao, međutim poboljšanje situacije nije na vidiku.

„Elektroprivreda Srbije je takav sistem da Teslu sada dovedete za jedno pet godina ćete primetiti efekat tog kvalitetnog upravljanja to je ogroman sistem“, kaže radnik TENT Dragoslav Ljubičić.

Povezane vesti

Zbog toga sigurnost ne može da se planira, a ni alternative neće stići brzo.

„Želim da vam kažem da će se ovo ponavljati. Treba obezbediti kvalitetan ugalj, jer mi ćemo se verovatno narednih 30 godina hteli ne hteli oslanjati na termoenergetiku“, kaže profesor na Elektrotehničkom fakultetu i predsednik Odbora za energetiku SANU Slobodan Vukosavić.

Ponavljanje ovakvih havarija dovelo bi i do veće i duže nestašice struje. Iako je premijerka Srbije garantovala da restrikcija neće biti, ne precizira šta je plan za budućnost, već sve okreće ka navodnoj sabotaži.

„Ja ne isključujem mogućnost da je došlo do, svakako nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu, ali da li je bilo još nešto, meni se čini da je ovo malo prevelika slučajnost da vam u jednom trenutku ispadne svih šest blokova“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Nakon javne sednice Vlade na kojoj je glavnu reč vodio predsednik Srbije koji je poručio građanima da su ga svi lagali i nakon čega su smenjena četiri direktora EPS-a, usledio je hitan sastanak gde su se razgovori o energetskoj stabilnosti vodili iza zatvorenih vrata.

Pre samo mesec dana procena je bila da smo u zimu zakoračili u sigurnim čizmama, a taj zaključak nije bio promenjen ni pre desetak dana.

„Ima dovoljno struje, ima dovoljno gasa, niko se neće smrzavati i niko neće imati problem“, rekla je 20. oktobra ministarka Zorana Mihajlović.

„Jesmo mirni ako govorimo od dovoljnosti električne energije toplotne energije mazuta nafte naftnih derivata svega što nam treba imamo i imaćemo“, rekla je ona 18. novembra.

Posle prvog snega čizme su pukle. Struja se uvozi i skupo plaća, a energetski sistem destabilizovan.

„Neće biti da je kriv četvrti šraf, a da prvi šraf u priči nije odgovoran“, kaže Ljubičić.

Ko je prvi šraf, da li postoji suštinski ili samo fiktivno, zašto se ne oglasi i prizna greške nije poznato, kao što nije poznato i zašto ga Vlada ne razreši.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare