UTS osuđuje napad na zamenicu javnog tužioca u Novom Sadu tokom protesta

Vesti 02. avg 202111:37 13 komentara
N1 (ilustracija)

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je najoštrije osudilo napad na Svetlanu Benišek Suvajdžić, zamenicu javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

„Na žalost, ponovo se obraćamo javnosti sa osudom, ovaj put povodom napada na koleginicu iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu. Konkretni napad je poslednji u nizu napada, na članove javnotužilačke organizacije. Napad se dogodio na protestu građana održanom 30. jula u Petrovaradinu, povodom saobraćajne nezgode u kojoj je smrtno stradala pokojna Nina Rađenović. Naša koleginica je doživela linč, pretrpela strašne uvrede i pokušaje dela prisutnih da je izvuku iz automobila i fizički se obračunaju sa njom samo zato što je tužilac. Posebno zabrinjava što se sve dogodilo u prisustvu policije, koja nije reagovala da zaštiti napadnutu ženu“, naveli su u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaju da je bezbednost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i kolega sudija i advokata, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima, preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.

„Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane. Podsećamo da su napadi na nosioce javnotužilačke funkcije učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozi javnog tužilaštva u demokratskom društvu“, istakli su iz UST.

Pozvali su sve državne organe da preduzmu sve mere u cilju bezbednosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i drugih pripadnika pravosudnih profesija, a medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare