UTS: Od prakse zavisi da li će izmene Ustava smanjiti uticaj na pravosuđe

Vesti 22. okt 202115:25 1 komentar
Shutterstock

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca (UTS) ocenilo je da od sprovođenja u praksi zavisi da li će predložene izmene Ustava smanjiti politički uticaj na pravosuđe, što je osnovni cilj, jer sama izmena teksta nije dovoljna.

„Кad se promeni Ustav, čeka nas donošenje pravosudnih zakona, a onda i najteža stvar – promena svesti sudija i tužilaca, koji treba da rade svoj posao bez autocenzure i otporni na sve vrste pritisaka“, poručilo je UTS sa konferencije „U susret promenama Ustava“, održanoj povodom 20 godina od postojanja ovog strukovnog udruženja.

Pročitajte još

Predsednica Predsedništva UTS Lidija Komlen Nikolić rekla je da je udruženje „na korak od ostvarivanja jednog od njihovih najbitnijih ciljeva – sistemske izmene organizacije javnog tužilaštva i ukidanja monokratskog sistema“.

„Ima još mnogo prostora za unapređenje položaja tužilaca i sudija, ali će ova promena u Ustavu, ako bude usvojena uz poštovanje preporuka Venecijanske komisije, biti istorijska prekretnica“, ocenila je Lidija Кomlen Nikolić, preneo je UTS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare