Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti i dopune Zakona o zabrani diskriminacije

Vesti 20. maj 202119:47 > 20:52 53 komentara
Skupstina grada, skupština, parlament, Skupština srbije
Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Povezane vesti:

Zakon o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, kao i ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima života.

Izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije odnose se na razbijanje predrasuda o rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu.

Poslanici su usvojili i Zakon o metrou i gradskoj železnici.

Usvojene su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji i izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Za člana saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je Milorad Vukašinović.

Mihajlović: Srbija konačno dobila moderan zakon

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti konačno dobila „moderan krovni zakon“ iz te oblasti.

„Posle 2009. godine konačno smo dobili novi, moderan, krovni zakon u ovoj oblasti koji će omogućiti ženama i muškarcima jednake uslove da žive, rade i razvijaju se, jer jedino takvo društvo može da ide napred. Ne mogu biti ponosnija i srećnija danas“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Ona je dodala da je Srbija mnogo uradila poslednjih nekoliko godina u rodnoj ravnopravnosti, ali da je još dosta posla pred svima.

„Uz novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, zajedno – državne institucije, međunarodni partneri, privatni sektor, NVO, mediji i svaki građanin i građanka možemo doprineti stvaranju društva jednakih šansi, jer to dugujemo generacijama koje dolaze“, rekla je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare