Usvojen regulacioni plan za izgradnju četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu

Vesti 18. jun 202115:00 > 17:59 2 komentara

Skupština grada Novog Sada usvojila je detaljni regulacioni plan za izgradnju četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu.

Sa 66 glasova „za“ i troje uzdržanih usvojen je regulacioni plan za izgradnju četvrtog mosta koji će se graditi u nastavku Bulevara Evrope. Opozicioni poslanici iz redova LSV i SRS glaslai su za usvajanje ovog plana, dok su odbornici DSS bili uzdržani.

Bojan Radović iz DSS-a rekao je da je dobro što se most gradi, kao i da je on potreban, posebno onima koji žive sa sremske strane grada, ali da nije dobro to što se urbanističko planiranje odnosi na manje parcele. Odbornici DSS-a izneli su i zamerke koje su u prethodnom periodu iznosili građani i struka, na prvom mestu vijadukta iznad Bulevara Evrope u dužini od više stotina metara bez jasnog obrazloženja, čime će se ugroziti kvalitet građana na tom potezu, a istakli su da će se povećati buka i zagađenje.

Gradonačelnik Miloš Vučević nije prisustvovao sednici, a o karakteristikama novog četvrtog mosta govorio je njegov zamenik Milan Đurić.

„Most će se graditi u produžetku Bulevara Evrope. Ići će ka Sremskoj Kamenici, i povezaće Novi Sad sa sremskom stranom, autoputem E75 i budućim Fruškogorskim koridorom. Na ovom projektu se ubrzano i aktivno radi sa Ministarstvom građevinasrtva i infrastrukture. Sa kineskim partnerom je Ministarstvo potpisalo Memorandum, na osnovu kog je već početo sa izradom tehničke dokumentacije“, rekao je Đurić.

Pre početka sednice, ispred zgrade Skupštine Vojvodine okupilo desetak građana koji su rekli da nisu protiv izgradnje mosta, ali su dodali da insistiraju da se usvoji mišljenje struke, odnosno da se Novi Sad razvija na održiv način, a ne na uštb prirode i životne sredine.

Inače, u četvrtak je više inicijativa i grupa građana koji se bave očuvanjem životne sredine najavilo održavanje protesta, ali su otkazali događaj nakon što se povodom svega oglasila i inicijativa „VIdi, gari, ne može“. Ona je takođe pozvala građane da se pridruže protestu-. Organizatori su naveli da je inicijativa „Vidi, gari, ne može“, inicijativa koju podržava i nekoliko opozicionih partija, pokušala da preuzme organizaciju održavanja protesta, a da oni ne žele da imaju veze sa stranačkom politikom.

Nakon toga, i inicijativa „Vidi gari, ne može“ je otkazala učešće na protesnom skupu, što je, kako je navedeno, „odluka koja je doneta nevoljno“. Na kraju se ispred gradskokg parlamenta pojavilo svega desetak ekoloških aktivsista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare