Ustanovljen Poverenik za ravnopravnost na Beogradskom univerzitetu

Vesti 06. jun 202214:38 0 komentara
Beogradski univerzitet, rektorat, zgrada rektorata,
Shutterstock

Poverenik za ravnopravnost ustanovljen je na Beogradskom univerzitetu (BU), potvrdila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i ocenila da taj potez pokazuje nameru univerziteta da rešava probleme ugroženosti i seksualnog uznemiravanja, u trenutku kada je sve veći broj žena progovorio o toj vrsti nasilja.

Povezano

Kako se navodi u saopštenju, Janković je kazala da ustanvoljavanje poverenika za ravnopravnost na BU u trenutku kada su mnoge žene progovorile o ugroženosti i seksualnom uznemiravanju, pokazuje da se univerzitet zalaže za prava i položaj žena i da nastoji da postane istinski rodno odgovorna institucija.

„Studentkinjama i studentima se mora verovati, svakoj prijavi se mora pristupati krajnje ozbiljno, a mi smo, kao nacionalna institucija nadležna za sprečavanje svih vidova diskriminacije i zaštitu i unapredjenje ravnopravnosti, na raspolaganju za svaku vrstu podrške i pomoći“, rekla je poverenica na otvaranju obuke za buduće poverenike.

Prema njenoj oceni, žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce.

„Unapredjenje rodne ravnopravnosti je uslov napretka čitavog društva i da bismo takvo društvo imali, veoma je važna inicijativa visokoškolskih ustanova. Promocijom rodne raznovrsnosti u akademskim strukturama i uključivanjem žena u donošenje ključnih odluka, univerzitetska zajednica daje doprinos razgradnji rodnih i patrijarhalnih ograničenja, ali je i primer drugim, važnim činiocima u društvu“, navela je Janković.

Ona je podsetila da je 2018. godine Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje upućena inicijativa za uvodjenje rodne perspektive u postupak akreditacije visokoškloskih ustanova, a da inicijativa nije postala obavezujuća uprkos tome što je Savet prihvatio inicijativu i uputio Nacionalnom akreditacionom telu i Komisiji za akreditaciju – zbog čega je veoma važan svaki samoinicijativni napor univerziteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!