UST: Visoki savet sudstva da zaštiti sudiju Jasminu Vasović od insinuacija

Vesti 01. feb 202115:36 1 komentar
Shutterstock

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Visoki savet sudstva (VSS) da zauzme jasan stav u vezi sa medijskim izveštavanjima o jedinom kandidatu za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, i zahtevu pojedinih NVO da se razgovor sa njim učini javno dostupnim za širu javnost, saopštio je UST.

„Savet mora da zaštiti sudiju Jasminu Vasović od insinuacija da je to što je jedini kandidat posledica dugogodišnjeg političkog uticaja na pravosudni sistem, kao i da pojasni javnosti da je Savet taj koji će analizirati njene ocene rada i vrednovati program rada“, istakao je UST.

Vasović je, saopštio je UST, kandidat za predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS), a ne člana VSS, „zbog čega stav kandidata o predstojećim ustavnim promenama nisu kriterijum i merilo za njegovo eventualno predlaganje i izbor“.

Procedura izbora predsednika VKS, ukazao je UST, „jedna je od najsloženijih u srpskom pravosuđu i uključuje predlog VKS, uz pribavljanje mišljenja opšte sedinice VKS i nadležnog odbora Skupštine“.

Procedura, napomenuo je UST, nije tajna, „već otvorena za široku debatu unutar više institucija, čiji se integritet bespotrebno unižava predlozima da se kandidat predstavlja na javnom servisu poput kandidata koji pretenduju za funkcije u domenu drugih grana vlasti, obesmišljajući na taj način sudsku vlast i princip podele vlasti, za koji se zdušno zalažu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare