Uslovi za ulazak u 13 država u kojima letuje najviše građana Srbije

Vesti 25. sep. 202116:38127 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Lazar Lazić

Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, jednostavniji je nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije uglavnom omogućile dolazak stranih turista, uz izvesna ograničenja. U većinu zemalja moguće je ući uz dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili preležanoj infekciji kovid-19, a oni koji ne ispunjavaju te uslove imaju opciju da graničnim policajcima predoče negativan PCR ili antigenski test.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u 13 država u kojima letuje najveći broj građana Srbije, kao i dodatne informacije, poput uslova za ulazak dece, koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija.

Tekst će biti redovno ažuriran, pa ćete na jednom mestu moći da pronađete sve informacije o eventualnim izmenama uslova za ulazak državljana Srbije u zemlje sa liste.

Povezane vesti:

Državama koje dozvoljavaju ulazak vakcinisanim građanima Srbije pridružila se i Španija, koja prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana. Nevakcinisani turisti iz Srbije ne mogu da uđu u Španiju.

Deci do 12 godina nije potreban negativan PCR ili antigenski test, niti potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod. Svi putnici, pre ulaska u Španiju, moraju da popune obrazac zdravstvene kontrole putem internet adrese www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Da bi ušli u Francusku, državljani Srbije koji nisu vakcinisani ili su vakcinisani Sinofarmom ili Sputnjikom V moraju da predoče dokaz o neodložnom razlogu putovanja, kao i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Deci do 12 godina starosti nije potreban test.

Građanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama Fajzer ili AstraZeneka priznaje se dokaz o izvršenoj vakcinaciji, uz uslov da je prošlo najmanje 7 dana od revakcinacije. Bitno je napomenuti i da su svi putnici dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Državljani Srbije od 30. jula mogu da uđu i u Italiju, koja je Srbiju prebacila sa „liste E“ na „listu D“. Ulazak u Italiju onima koji su boravili ili tranzitirali kroz Srbiju u prethodnih 14 dana omogućen je uz dokaz o potpunoj vakcinaciji Fajzerom ili AstraZenekom, a neophodno je i da imaju negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata.

Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili su primili vakcine Sinofarm i Sputnjik V mogu da uđu u Italiju uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata i obaveznu samoizolaciju i zdravstveni nadzor u trajanju od pet dana. Po završetku samoizolacije potrebno je uraditi novi PCR ili antigenski test.

Pre ulaska u Italiju obavezno je popuniti i digitalni formular za praćenje putnika (“Passenger Locator Form”). Deca mlađa od šest godina izuzeta su od obaveze PCR ili antigenskog testa za potrebe ulaska u Italiju.

Ulazak vakcinisanim putnicima dozvolio i Egipat

Uslove za ulazak u zemlju ublažio je i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Nevakcinisani putnici moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Za putnike koji nisu u mogućnosti da PCR test urade u Srbiji ostavljena je mogućnost testiranja u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara).

Grčka je jedna od država koje su priznale Digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19. Grci su najpre priznavali isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali se od 18. juna u Grčku može ući i sa negativnim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati.

Aerodrom Turska
Izvor : Privatna arhiva

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od 30 dana do najviše šest meseci pre datuma ulaska u Grčku.

Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. Negativan PCR ili antigenski test moraju da imaju i deca starija od 12 godina.

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez testiranja svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. U Tunisu je negativan PCR test obavezan za sve državljane Srbije koji su stariji od dvanaest godina.

Od 15. septembra građani Srbije u turističke svrhe više ne mogu da uđu u Bugarsku, koja je našu državu stavila na takozvanu crvenu listu. Odluka se ne primenjuje na decu mlađu od 12 godina, kao i na putnike u tranzitu, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja. Na ulasku u Bugarsku, putnik u tranzitu obaveštava graničnu policiju da će (samo) tranzitirati i kuda ide, a informacija o tome evidentira se u jedinstvenom informacionom sistemu, kako bi nadležna služba pratila kada je lice napustilo zemlju.

Kipar traži potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test

Kako su za portal N1 rekli u nekoliko beogradskih turističkih agencija, sve više građana Srbije odlučuje se da odmor provede na Kipru, koji dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima koji su primili obe doze bilo koje vakcine.

Od 12. avgusta Srbija će se naći u „narandžastoj“ kategoriji zemalja, te će tako sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, od čega su izuzeta deca mlađa od 12 godina, objavljeno je na zvaničnoj stranici kiparskog Ministarstva turizma. Kako je navedeno, obaveza za sve građane Srbije je da najranije 48 sati, a najkasnije 24 sata pre leta elektronski popune propusnicu CyprusFlightPass, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru sedam dana, nakon čega su u obavezi da na svaka tri dana rade PCR ili antigenski test.

Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a prema odluci Štaba civilne zaštite Hrvatske, ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

U Hrvatsku mogu da uđu i državljani Srbije koji su preležali kovid-19 u periodu od 11 dana do devet meseci pre ulaska u Hrvatsku. Preležana infekcija dokazuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom, a priznaje se i lekarsko uverenje o preležanom kovidu-19.

Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji omogućen je ulazak u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji ili staratelji ispunjavaju uslove za ulazak u Hrvatsku.

Slovenija vratila ograničenja za građane Srbije

Novi uslovi za ulazak u Sloveniju važe od 15. jula, a to konkretno znači da je državljanima Srbije ponovo potreban dokaz o vakcinaciji. Slovenija priznaje sve vakcine, s tim što je neophodno da je od primanja druge doze vakcina Sputnjik V i Sinofarm prošlo najmanje 14 dana, dok je za Fajzer taj period skraćen na sedam dana. Za vakcinu AstraZeneka dovoljna je već prva doza, ukoliko je od vakcinacije prošao bar 21 dan.

U Sloveniju je, bez karantina, moguće ući i sa dokazom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, uz uslov da je od pozitivnog PCR testa prošlo najmanje deset dana. Ostalim građanima Srbije neophodan je negativan PCR test urađen pre najviše 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, čega su oslobođena deca do 15 godina starosti i putnici u tranzitu koji ne može trajati duže od 12 časova.

Državljani Srbije nakon 6. septembra više ne mogu da uđu bez ograničenja ni u Albaniju. Za ulazak u tu zemlju potrebna je potvrda o vakcinaciji, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije, ili dokaz o preležanom kovidu-19 u poslednjih šest meseci. Građanima Srbije omogućen je ulazak u Albaniju i ukoliko prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati. Deca do šest godina starosti i dalje mogu da uđu u Albaniju bez ograničenja.

Izvor : N1/Nikola Kojić

Poslednja država koja je odlučila da uvede ograničenja za sve državljane, pa tako i za građane Srbije, jeste Crna Gora, a odluka je stupila na snagu 14. septembra. Od tog datuma, ulazak u Crnu Goru bez određivanja samoizolocije moguć je za vakcinisane državljane Srbije, uz uslov da je prošlo 14 dana od revakcinacije bilo kojom vakcinom, zatim za one koji predoče negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i za one sa pozitivnim PCR testom starijim više od 14 dana, a manje od 180 dana. Ulazak bez ograničenja omogućen je za sve osobe mlađe od 18 godina.

Većina zemalja u kojima letuju građani Srbije propisuje i obavezu popunjavanja posebnih formulara, koje je neophodno pokazati prilikom ulaska u državu. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz svih država osim iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Severne Makedonije neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana. Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji, kao i na one koji imaju potvrdu da su preležali kovid-19 u periodu od 14 dana do šest meseci pre datuma povratka sa putovanja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar