Uslovi za otvaranje poglavlja: Uz napredak sa Prištinom i međupartijski dijalog

Vesti 17. jun. 202119:256 komentara
Podeli:

Jedan od ključnih uslova za otvaranje poglavlja, tj. klastera u pregovorima sa EU, mogao bi da bude i napredak u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih uslova, kaže za N1 predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Elvira Kovač. Iz Centra za spoljnu politiku poručuju da je u ovom trenutku Briselu, ipak, prvi prioritet dijalog Beograda i Prištine. Razgovor evroparlamentaraca sa opozicionim strankama traje i dalje se vodi onlajn.

„Možete da putujete“ – nikako da Bilčik i Fajonova dobiju tu dozvolu od Brisela, a dokle god je evroparlamentarcima pasoš zbog koronavirusa u zadnjem džepu, razgovora uživo i napretka u dijalogu oko izbornih uslova između vlasti i opozicije u Srbiji neće biti. Sve piše u Rezoluciji EP.

„U njoj je ovaj dijalog, izborni uslovi, razgovor uz posredstvo evroparlamentaraca je izuzetno značajan, pominje se više puta nego Kosovo, do sada je uvek dijalog Beograda i Prištine, vladavina prava, to su bili pojmovi koji su se pojavljivali na najviše mesta, sada je to i dijalog“, rekla je predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Elvira Kovač.

Povezane vesti:

Kovač objašnjava da neće biti jednostavno dobiti zeleno svetlo za otvranje novih poglavlja. Sledeća prilika stiže za nekih šest meseci, a prema njenim rečima, razgovor vlasti i opozicije biće jedan od ključnih uslova za napredak u pregovorima sa EU. Brisel jeste zainteresovan za međustranački dijalog u Srbiji, ali pitanja dinamike i prioriteta su otovrena, poručuju iz Centra za spoljnu politiku.

„Mislim da je nerealno očekivati da će tokom ove letnje pauze biti nekakvih konkretnih aktivnosti. Čini mi se da je Brisel ipak rukovođen pre svega nekom vrstom geopolitičke agende a to je dijalog Beograda i Prištine. I dostizanje bilo kakavog, pa i minimalnog rezultata“, smatra Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

A minimalan rezultat nije dostignut ni u međustranačkom dijalogu, mada, kako kažu, razgovori vlasti sa opozicijom koja ne želi posredovanje Evrope idu baš dobro. Istovremeno, parlamentarci iz Brisela na daljinu, video vezom, slušaju predloge opozicije – poslednji razgovori vođeni su sa PSG i SMS, a konkretni detalji, takav je, kažu, dogovor, se ne otkrivaju.

Komentari

Vaš komentar