Uslovi najlošiji još od sredine aprila, nadležni dali „zeleno svetlo“ za školu

Vesti 31. avg 202119:10 > 19:1628 komentara
Podeli:

Prošle godine, 31. avgusta, u Srbiji je registrovan 41 novi slučaj zaraze koronavirusom od skoro 6.000 testiranih građana. Godinu dana kasnije, broj novih slučajeva je skoro tri hiljade, ali nadležni apeluju da je situacija sada mnogo drugačija, jer Srbija ima vakcine protiv koronavirusa. Zato je odlučeno da po modelu "semafor" počne nova školska godina, sa ponekim izuzecima.

Zeleno svetlo za početak škole u većem delu Srbije. Osim u opštini Tutin.

„Koja ja mislim da nema više od 12 odsto vakcinisanih građana u opštoj populaciji“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Tamo će srednjoškolci ići na online nastavu, a u još petnaest gradova i opština nastava će se odvijati kombinovano, u žutoj zoni – neposredno i online. Ministar prosvete obajšanjava šta se događa kada se u odeljenju pojavi dete zaraženo koronavirusom.

„Ukoliko jedno dete u jednom odeljenju bude pozitivno testirano, to dete ide u karantin i deset dana onlajn nastave, odnosno onoliko dana koliko je potrebno da se izleči, a ukoliko dva deteta u istom odeljenju budu pozitivno testirana, onda će čitavo odeljenje, a ne čitava škola, ići 10 dana na onlajn nastavu“, objašnjava Ružić.

Povezane vesti:

Roditelji samo uz mišljenje lekara specijaliste mogu da zatraže da njihovo dete nastavu pohađa online. Da li će se model nastave u školama menjati, zavisiće od epidemiološke slike u gradovima i opštinama.

„Odluka se donosi na nivou lokalne samouprave, lokalnog štaba koji utorkom šalje predlog preko Školske uprave Timu za škole. Tim za škole razmatra, šalje školskoj upravi i do petka u 10 ujutru svaka lokalna samouprava biva obaveštena da li će doći do promene modela“, dodaje Ružić.

U Forumu beogradskih gimnazija smatraju da bi možda školama trebalo prepustiti da u saradnji sa lokalnim timovima odlučuju kako će se odvijati nastava.

„U nekoj školi imamo i veliki broj vakcinisanih nastavnika i učenika i nije prisutna velika infektivnost, zašto bismo zatvarali te škole koje mogu da rade“, smatra Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Sproveli su i istraživanje o kvalitetu nastave prethodne školske godine i zaključili da je kombinovana nastava zbunila ogromnu većinu nastavnika i učenika, a da je gotovo svima bila haotična online nastava. Čak 40 odsto nastavnika realizovalo je manje od 80 odsto gradiva, a epidemija je dovela i do spuštanja kriterijuma ocenjivanja.

Kvalitet obrazovanja, dostojanstven rad i pravdena zarada već godinama muče prosvetare iz Unije sndikata prosvetnih radnika. Oni su ponovo, uoči 1. septembra, izašli na ulice, zakucali na vrata parlamenta i Vlade i podsetili na stare zahteve, ali i kako je izgledala prošla školska godina.

„Delili smo decu u grupe, radili smo u dve smene, kvalitet obrazovanja je trpeo, a sve bi bilo mnogo jednostavnije da smo se dogovorili davno o smanjenju broja učenika u odeljenju. Ponovo će učitelji, moje kolege i nastavnici stranih jezika, koji održavaju nastavu mlađim razredima, raditi 150 odsto“. kaže Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Škola počinje u punom kapacitetu, a da li će se tako i nastaviti, zavisi, između ostalog, i od broja vakcinisanih u učionicama. Ministar apeluje na odgovornost i da kod građana ne prevlada „zatucanost i inat“, a pedijatri upozoravaju:

„Treba deca koja imaju hronične bolesti da se vakcinišu, jer ovaj delta soj je agresivniji i više napada dečju populaciju nego odraslu“, navodi pedijatar Jelena Divčić.

Komentari

Vaš komentar