Patrijarh i vladike u poslanici: Apel za bratsku slogu, molimo se za obolele

Vesti 30. apr 202107:29 34 komentara
Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari - upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva, poručili su u vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i vladike Srpske pravoslavne ckve (SPC) i pozvali na jedinstvo i slogu.

„Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju sa nama i svi ostali hrišćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja“, navodi se u poslanici koju je objavila SPC.

Patrijarh Porfirije i vladike SPC pozivaju „na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila“.

„Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse! Radosnim vaskršnjim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, koji živite širom sveta, vas koji ste daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih. Znajte da vaša Svetosavska Crkva neprestano brine o vama kao neraskidivim delovima našeg naroda“, poručuju poglavar i arhijereji SPC.

U poslanici je upućen apel za očuvanje „crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva“, za „bratsku slogu“ i „protiv podela nesuglasica i rasprava“.

„Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“, navodi se u poslanici, uz poruku da uz njih „svi pravoslavni narodi sveta“, i „svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi“.

Posebna poruke upućene su i vernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

„Sve verujuće sinove i kćeri ponosne Crne Gore takođe pozdravljamo sa Hristos vaskrse! Njima se posebno obraćamo: sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama“, istaknuto je u vaskršnjoj poslanici.

„Srdačno pozdravljamo našu braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas!“, poručuju patrijarh Porfirije i vladike SPC.

Posebne molitve patrijarh i crkveni velikodostojnici uputili su svim „obolelima o kovida-19, lekarima i medicinskom osoblju“, uz poruku da se, posle prošlogodinjih nada „da će zaraza brzo proći“ danas mole „za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih“.

„Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo! Sa molitvenom željom da Vaskrs, Praznik nad praznicima, svi dočekate i proslavite u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, još jedanput vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse!“, poručili su u poslanici patrijarh srpski Porfirije i vladike SPC

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare