Prvi susret Vučića i Kurtija – mala očekivanja, nikada dalje od kompromisa

Vesti 13. jun. 202119:1814 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa delegacijom Srbije u ponedeljak otputovati u Brisel. Već narednog dana, 15. juna, bi trebalo da se sretne sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, što će biti njihov prvi susret. Sudeći po dosadašnjim porukama, malo je razloga za optimistična očekivanja od nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

A umesto toga stigao je defetizam. I to iz Tirane. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ne nosi dobre utiske sa samita zemalja zapadnog Balkana. Kaže sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem „nema razgovora i dogovora i neće biti ni zajedničkih sporazuma“.

Predsednik Srbije Kurtija poziva da prestane da preti Srbiji podnošenjem tužbe za genocid, već da to i učini. Naglašava da razgovor nema alternativu.

Povezane vesti

„Ništa tuđe nećemo, samo vam nećemo dati… I nećemo da budemo po merilima nekih drugih, veoma dobri, zato što bi trebalo da vam damo nešto što mislite da nam ne pripada, a pripada nam više od devet i po vekova“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Poručuje još – čuvaćemo i štitićemo!

„…I kosovski zavet, i Vidovdan, ali ćemo brinuti i o budućnosti našeg naroda i na Kosovu i Metohiji, i ovde u Bujanovcu, i na svakom drugom mestu gde Srbi žive“, rekao je on.

A tamo gde žive Srbi, Albanci ali i druge zajednice – na Kosovu – imaju pasoše kojima se ne može u Šengen zonu bez vize. Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo to vidi kao jednu od važnih tema u procesu dijaloga.

„Zbog toga bi liberalizacija viznog režima trebalo da bude prvi korak. Mislim da Evropa mora da dokaže da je uradila svoj posao, da će oni dati zeleno svetlo narodu Kosova i onda bih rekla da će ljudima na Kosovu biti lakše da prihvate kompromis, ma kakav on bio“, saopštila je Viola fon Kramon.

A od kompromisa, čini se, strane nikad dalje. Na Kosovu je napeto, kaže Milica Andrić Rakić, iz organizacije „Nova društvena inicijativa“. Navodi da je sukob sa Srpskom pravoslavom crkvom razmera kakvih davno nije bilo. To se, kaže, odražava i na to kako se oseća srpska zajednica na Kosovu.

„Vrlo je napeto, jedna razočaravajuća situacija. Nije delovalo da baš može ovako brzo da se unutar Kosova pokvare odnosi. S jedne strane imali smo ranije u toj predizbornoj kampanji pozive Kurtija na unutrašnjih dijalog sa Srbima a s druge strane na delu je, praktično, delegitimizacija svih mogućih predstavnika Srba u tom dijalogu“, ocenila je Andrić Rakić.

Strahuje da bi sastanak Vučić – Kurti, 15. juna, mogao dodatno da doprinese nervozi koja se pojavila ali i novom zatezanju sa kosovske strane.

„Za sada samo možemo da čujemo da želi novi, redefinisani dijalog ali ne i predloge šta bi to trebalo da bude, osim tih nekih opštih poruka da Kosovo i Srbija treba da budu tretirani jednako. Ali ja nisam sigurna da postoji prostor za to što on najavljuje a to je redefinisanje uslova dijaloga“, smatra ona.

Prištini, prema njenom mišljenju, preostaje da učestvuje u formatu dijaloga koji postoji ili da se iz istog povuče. Ovo drugo ne vidi kao dobru opciju.

Komentari

Vaš komentar