Uskoro izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika

Vesti 15. sep 202111:537 komentara
Izvor: N1

Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojio je izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i uputio ga skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Kako je na početku sednice rekao predsednik odbora Aleksandar Martinović, izmene se donose kako bi bile ispunjene preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) čija dosadašnja ocena je da Srbija generalno ne zadovoljava kriterijume ne samo kada je reč o Kodeksu, već i o pravosuđu i nekim drugim temama.

Martinović je dodao da će Skupština usvojiti izmene, kako bi pomogla Vladi i uz nadu da će krajem oktobra GRECO dati drugačiju ocenu, bar kada je reč o Kodeksu.

„Nije ništa strašno, nema ponižavajućih odredbi, oni smatraju da je Etička komisija važna, i ja smatram da je važna, Kodeks će biti nešto obimniji, ali ništa strašno“, rekao je Martinović pozivajući kolege da podrže izmene.

Između ostalog, izmene se odnose na rad Etičke komisije i objavljivanje njenih odluka na sajtu Skupštine.

Odbor će predložiti i da izmene Kodeksa stupe na snagu sledećeg dana od donošenja, a razmatranje ovog predloga očekuje se na sledećoj sednici skupštine.

Komentari

Vaš komentar