Uručene nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“

Vesti 19. apr 202215:59 1 komentar
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević uručili su Nagradu grada Beograda "Despot Stefan Lazarević" za 2021. godinu laureatima u 20 oblasti.

Nagrada se dodeljuje 19. put u okviru manifestacije „Dani Beograda“, kojom se obeležava prvo pominjanje slovenskog imena Beograda u pisanim dokumentima 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine, saopštila je Uprava Beograda.

Nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je Vladimir D. Janković. Za pozorišno stvaralaštvo nagrađena je Nada Šargin, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandar Cvetković, a za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo Maja Smiljanić Radić.

Radoš Ljušić dobitnik je priznanja za društvene i humanističke nauke, za prirodne i tehničke nauke Dragan Milićev, a za pronalazaštvo Aleksandar Marković. Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine nagrađeni su Dragan Mašulović, Ruža Stević, Zorica Milošević i Dragan Sagić.

Priznanje za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca za značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine uručeno je Kovid bolnici Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa Tatjanom Adžić Vukičević na čelu, dok je nagradu za arhitekturu i urbanizam dobio Vladimir Lojanica.

Nagrada grada Beograda za poljoprivredu pripala je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Mihalja Pavela Davida iz Boljevaca. Nagradu za novinarstvo dobio je Nenad Kamidžorac, za obrazovanje Zlatku Grušanović i za sport Milica Mandić.

Nagrada grada Beograda za zaštitu životne sredine dodeljena je Đorđu Bilincu, Goranu Velinovom, Petru Veličkoviću, Slaviši Vidakoviću, Marku Vukičeviću, Stefanu Đurišiću, Miroslavu Živkoviću, Iliji Iliću, Janku Maksimoviću, Marku Maksimoviću, Draganu Mijuškoviću, Nikoli Mijuškoviću, Igoru Praizoviću, Aleksandru Sandiću, Nadi Sarić Velinov, Dejanu Stankoviću, Milovanu Todoroviću, Milanu Tomaševiću, Nebojši Čaviću i Nemanji Šurlan.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrada je pripala Novaku Đokoviću, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad dobio je Mihailo Jovanović.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2021. godinu dodeljena je Nikoli Teomiroviću, a Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović“ Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd i pojedincu Darku Cvetiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare