Urednik Informera navodnim transkriptom ugrozio suđenje Belivuku i Miljkoviću

Vesti 27. jul 202119:25 > 21:06 75 komentara

Urednik Informera Dragan J. Vučićević izneo je u emisiji na nacionalnoj frekvenciji navodni transkript razgovora osumnjičenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa svojim advokatom i taj potez mogao bi da ugrozi ceo postupak suđenja. To kažu u Advokatskoj komori Srbije i traže od Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija da pod hitno sprovede postupak kontrole i obavesti javnost jesu li poverljivi razgovori branioca s klijentima u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora bili snimani i prisluškivani.

U pokušaju da doskoči KRIK-u i sanira štetu od objavljivanja iskaza Belivuka, glavni urednik Informera istog dana pročitao je u specijalnoj emisiji Pinka navodni transkript razgovora ozloglašenih Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića sa svojim advokatom, gde se njih trojica, čitao je Vučićević, dogovaraju kako da slažu da su se viđali s Vučićem.

POVEZANE VESTI:

„Kad me budete pitali odakle mi, ja ću reći isto odande odakle gospodi iz KRIK-a ono što su oni danas objavili. Oni kažu to smo dobili od izvora, pa čak sarkastično kažu ‘našli smo na ulici’. Evo i ja sam dobio od izvora i našao sam na ulici“, rekao je Vučićević.

Da je isto – nije. Jer Belivukov iskaz javnosti je hipotetički mogao dati njegov advokat. Ali šta advokati pričaju sa svojim klijentima u zatvorskim prostorijama, to ostaje samo za njihove uši – bar po Ustavu Srbije i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava. I zato advokati od Uprave za izvršenje krivičnih snakcija traže hitno sprovođenje istrage.

„Pozivamo Vas da preispitate sve okolnosti pod kojima je ovaj snimak razgovora mogao nastati, kao i da naložite da se uz pomoć tehničkih uređaja izvrši provera da li su prostorije za posete advokata ozvučene tj. da li su snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora, kao i da ovu proveru naložite ne samo u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, već i u svim postorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave na čijem ste čelu“, stoji u pozivu Advokatske komore Srbije.

Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbij Aleksandar Cvejić za N1 kaže da prisluškivanje razgovora branioca s okrivljenima postupke „apsolutno svodi na puku formalnost i čini ih nepodobnim za donošenje bilo kakve presude“.

„Ako je nekome bio cilj da minira ceo postupak, na ovaj način je prilično otišao daleko u tome da uspe“, upozorio je on.

I zato bi Vučićeviću, kažu advokati, bilo bolje da je slagao. Jer ako nije, problem je time veći, objašnjava Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

„Čak i kad postoji osoba za koju smo mi potpuno sigurni da je kriva, da je nešto učinila, takvim postupcima pravi se teren za osobu da dokaže da nije imala fer suđenje. Jer ako je njoj ugroženo pravo na privatni razgovor sa advokatom, smatraće se da joj je bilo ugroženo i pravo na pravično suđenje i onda ćemo mi, možda i iz najbolje namere upropastiti suđenje“, ukazuje Boljević.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac, kažu u Advokatskoj komori, mogla je i nije, a trebalo je iste sekunde da naloži istragu da li je bilo prisluškivanja i ako jeste – da utvrdi ko je to učinio.

Tajno nije mogao, objašnjava advokat Cvejić, jer u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora kamera je, kaže, više nego u televizijskom studiju, a neopaženo ne uđe ni muva.

„Pod uslovom da je prisluškivanja bilo, ono nije moglo da se desi bez znanja jednog čitavog lanca ljudi u samom Okružnom zatvoru“, ističe on.

Advokatska komora spremna je da delegira svoje predstavnike koji bi prisustvovali proveri, kako bi se uverili u verodostojnost rezultata. Ako provere uopšte i bude. Ako je ne bude, advokati ogorčeno poručuju: ukinite odbranu, pa nek se tužilac i okrivljen ubuduće sami dogovoraju oko kazne.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare