Urbanistički haos na Vračaru: Višespratnice umesto vila, zelenila sve manje…

Vesti 15. maj 202119:29 78 komentara

Kako je najmanja opština u zemlji, Vračar, postala primer urbanističkog haosa? Investitori kupuju zapuštene vile koje vlasnici ne mogu da održavaju i na njihovom mestu prave višespratnice. Trotoara često nema, zelenih površina je sve manje, a rešenje se ne nazire.

Vračar, centralna gradska opština i kao takva – na meti investitora. Pošto slobodnog prostora za nove zgrade gotovo i nema, krenulo se sa rušenjem vila. Jedna od njih, koja je zapala za oko investitora, je u Internacionalnih brigada 47.

Zgrada je do kraja 2020. bila pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sada je u toku postupak izrade nove zaštite, ali je pitanje da li će do dobijanja takvog dokumenta – vila i preživeti.

„Očekujemo od gradskih vlasti da uspostave moratorijum na izgradnju do usvajanja plana zaštite koji je u toku“, rekao je Aleksandar Arsenijević  iz Društva za ulepšavanje Vračara.

Udruženja građana kritikuju institucije da ne rade posao, i da su zato građani ti koji štite grad – od njega samog.

„To nije naš posao, to je posao grada, to je posao grada da kaže ne možete vi tu da zidate, ova kuća je vredna, vredi i mora da ostane ovde“, poručuje Milivoje Živanović iz Društva za ulepšavanje Vračara.

Prvi čovek opštine Milan Nedeljković na naša pitanja u vezi sa vilom nije odgovorio, a odgovore na ovo, ali i na mnoga druga, ne dobijaju ni odbornici opozicije, odnosno članovi udruženja građana.

Kako kažu, sledeća na redu investitora je kuća u Topolskoj ulici. Dodaju da je rušenje po svemu sudeći neizbežno, ali zahtevaju standarde za budući objekat.

„Da se ne dozvoli izgradnja za više od sprata, jedan sprat a i prizemlje, da bude u visini sa kućom pored, koja ima venac 11 metara“, rekla je Jasna Đokić iz Udruženja „Sačuvajmo Topolsku“.

Vile koje su preživele Drugi svetski rat, ipak, nisu preživele planove investiora. U prethodna dva meseca, pale su kuće u Lozničkoj i Radoslava Grujića.

N1

Udruženja su u strahu da bi pod bagere i Sportski centar Vračar, jer se nalazi na parceli za koju tek treba da se uradi plan regulacije.

„Zbog čega, kada su parcele pre 50 godina privedene nameni, to su objekti javne namene. Mi osnovano sumnjamo da će tu nići grdosija od 400-500 kvadrata, taj poslovno stambeni objekat“, rekla je Snežana Prelić iz Duruženja „Topolska“.

I nisu samo predratne vile u problemu, već i zelene površine. Deo parka između ulica Mileševske, Požarevačke i Tomaša Ježa već dve godine je ograđen investitorksim tujama. Građani su se bunili, tuje još malo poralse, a prethodna i sadašanja vlast optuživali međusobno ko je odgovoran.

Na samo 30 metara od parka je možda i najbolji primer kako se svaka vlast odnosila prema najmanjoj opštini u zemlji. Jedna zgrada je delo firme na čijem je čelu pre gradnje bio bivši gradski arhitekta Milutin Folić. Gabaritom je prešla u susednu parcelu, koja je nestala iz planova.

Folić se branio time da je izašao iz firme kada je postao funkcioner, a firma time da je po planu iz 2002. predviđeno da se na mestu kuće nalazi trg.

Možda neke arhitekte i investitori ovde i vide trg, ali njega – nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare