Deo uprave: Vlasnici medija učlanjuju redakcije da bi uticali na izbore u UNS

Vesti 02. maj 202113:29 > 04. maj 2021 18:59 10 komentara
N1

Članovi Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) upozorili su, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, da vlasnici medija učlanjuju čitave redakcije u ovo udruženje kako bi uticali na predstojeće izbore u njemu, i pozvali novinare da ne pristanu da budu upotrebljeni za to.

„Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija“, navedeno je u saopšenju koje je potpisalo deset članova Uprave UNS-a.

Kako su naveli, „sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji“.

Povezano:

„Pozivamo kolege novinare i medijske radnike da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje novinarskog posla, ali i da ne pristanu da budu upotrebljeni za mešanje u slobodu izbora i organizovanja svojih kolega kao što to ovih dana, po komandi, pokušavaju da urade njihovi vlasnici kako bi uticali na izbornu volju članova UNS-a“, naglašeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali potpredsednik UNS u član Upravnog odbora Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Zorica Đoković, Edib Honić, Živojin Rakočević, Dragoljub Janojlić, Novka Ilić.

Aktuelni predsednik UNS Vladimir Radomirović i Živojin Rakočević kandidati su za novog predsednika UNS-a, a izborna skupština zakazana je za 29. maj u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare