Uprava carina: Carinski službenici ostali na prelazima Brnjački most i Jarinje

Vesti 01. avg 202208:54 5 komentara
Uprava carina

Carinski službenici ostali su sinoć na administrativnim puktovima Brnjački most i Rudnica/Jarinje, uprkos tenzijama, izazvanim najnovijim odlukama političara u Prištini, saopštila je Uprava carina.

„Tokom neizvesne noći, obišao ih je direktor Uprave carina Branko Radujko i tom prilikom su ga, zajedno sa pripadnicima granične policije, detaljno informisali o situaciji na i oko punktova, u vezi sa blokadom kretanja robe i putnika, kao i sa problemima u kretanju samih službenika koji stanuju u naseljima na severu KiM“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Dodaje se da je Radujko „pohvalio posvećenost i profesionalizam svih službenika na punktovima, istakao značaj bezbednosti svakog od njih i izneo uverenje da će jasan stav predsednika i Vlade i njihove intezivne diplomatske aktivnosti dovesti do smirivanja trenzija i ponovnog uspostavljanja prometa roba i putnika“.

Ovo je ujedno bila i prva poseta direktora Uprave carina ovim punktovima od njihovog formiranja, a u pratnji direktora bio je Goran Nikić, stručni konsultant direktora.

Prelaz Jarinje je i dalje blokiran, dok na Merdaru saobraćaj normalno funkcioniše. Nema informacija iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Tenzije na Kosovu su izbile zbog odluke Vlade Kosova da od danas počne da primenjuje recipročne mere prema Srbiji kada se radi o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Srbi sa severa Kosova, posle sirena za uzbunu, juče su kamionima blokirali magistralni put u blizini Jarinja, a kosovska policija je i Jarinje i Brnjak zatvorila za saobraćaj.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Posle sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem, vlada Kosova je odlučila da odloži primenu mera reciprociteta do 1. septembra. SAD su prethodno zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana. Ovaj korak je pozdravio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare