Upozorenje zbog visokog napona na pruzi, zabrana kretanja u zoni gradilišta

Vesti 09. nov. 202116:06
Podeli:
pruga
Izvor: Ilustracija, Tanjug / Miloš Milivojević

„Infrastruktura železnice Srbije“ upozorava da su pod napon stavljena modernizovana stabilna postrojenja električne vuče, odnosno kontaktna mreža u železničkoj stanici Vrčin i na pruzi Vrčin – Lipe, tako da je sada pod naponom celokupna deonica do Male Krsne.

Pročitajte još:

Reč je o radovima na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Jajinci – Mala Krsna, navodi se u saopštenju ovog javnog preduzeća.

Napon u kontaktnoj mreži iznosi 25 hiljada volti i izuzetno je opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona, nesreća može da se dogodi i ako se osoba samo približi kontaktnoj mreži na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo, a ne samo ukoliko dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge, kažu u „Infrastrukturi železnice Srbije“ .

„Strogo je zabranjeno bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge Jajinci – Mala Krsna čija je rekonstrukcija u toku, nepoštovanje propisa može direktno da ugrozi ljudske živote“, navodi se u saopštenju.

U okviru modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna od sredine jula ove godine počelo je postepeno uključivanje napona u kontaktnoj mreži na pojedinim deonicama, nakon što prethodno tokom izvođenja radova kontaktna mreža na ovoj deonici nije bila u funkciji.

Modernizacija pruge Jajinci – Mala Krsna ulazi u završnu fazu i pored obnove 68,8 kilometara koloseka, obuhvata i rekonstrukciju kompletnih elektrotehničkih postrojenja i kontaktne mreže duž ove deonice.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji kompletnih eletrkotehničkih postrojenja i kontaktne mreže duž cele deonice se nastavljaju. Zbog toga upozoravamo da se bilo ko neovlašćeno ne kreće u zoni gradilišta pruge Jajinci – Mala Krsna, jer na taj način direktno ugrožava svoj život.

Komentari

Vaš komentar