UNS: Zašto ima prostora za četiri, a ne za pet TV – pitanje za stručnjake

Vesti 06. jul 202212:20 2 komentara
N1

Predstavnici televizijskih kuća koje su konkurisale za četiri nacionalne frekvencije trebalo bi da do polovine jula, uz prisustvo medija, na sastancima sa članovima Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), predstave svoje programske elaborate, objavio je portal Udruženja novinara Srbije (UNS).

Za UNS je potvrđeno i da će REM odlučiti koje televizije dobijaju nacionalnu pokrivenost najkasnije za mesec dana od objavljivanja liste svih podnosilaca prijava.

„Ni datum neće biti određen u tajnosti, ni razgovori sa kandidatima neće biti održani daleko od očiju javnosti. Prisustvo sednici nije ekskluzivno pravo za novinare iz elektronskih medija, već će njima moći da prisustvuju svi novinari koji se prethodno akredituju. Tačan datum još nije određen, ali pretpostavljam da će razgovori sa kandidatima biti obavljeni do sredine jula“, rekla je članica REM Višnja Aranđelović za UNS.

Prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge REM, odabrani kanali su dužni da ispunjavaju određene tehničke, prostorne, kadrovske, finansijske i programske uslove, podsetio je UNS.

Televizije koje će dobiti četiri nacionalne frekvencije, kako piše u Pravilniku, moraju imati informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni, kao i dečji program i program za maloletnike.

„Prema Zakonu o elektronskim medijima, one televizije koje ne dobiju dozvolu mogu da pokrenu upravni spor“, rekla je Aranđelović.

Trenutno nacionalnu frekvenciju koriste televizije Prva, Hepi, B92 i Pink. Nacionalnu frekvenciju imala je i televizija Avala, ali joj je dozvola oduzeta pre više od devet godina. Nakon toga nijedna televizija nije dobila petu frekvenciju koja je nekada pripadala Avali.

„Pitanje pete dozvole, odnosno zašto ima prostora za četiri, a ne za pet ili više televizija je pitanje za stručnjake iz Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze“, rekla je Višnja Aranđelović upitana kada će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju.

Na konkursu za dodelu četiri nacionalne frekvencije prijavilo se 14 televizija – N1, Nova S, Pink, Vesti, Hepi, Prva, B92, К1, UNA, Кopernikus, BК, Tanjug, TV2 i Кurir, podsetio je UNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare