UNS: Za medijske projekte u Srbiji izdvojeno 1,6 milijardi dinara

Vesti 19. apr 202117:16 0 komentara
N1

Na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou do danas je raspisano 129 konkursa u oblasti javnog informisanja za 2021. godinu, za koje je opredeljeno ukupno 1,6 milijardi dinara, što je na približno istom nivou kao i prošle godine, pokazuje evidencija Udruženja novinara Srbije.

„Za 129 medijskih konkursa, uključujući i deset konkursa Ministarstva kulture i informisanja, kao i tri Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, ove godine je izdvojeno ukupno 1.614.193.068 dinara“, navodi u saopštenju UNS.

UNS dodaje da je Ministarstvo kulture i informisanja za ovogodišnje konkurse opredelilo ukupno 310 miliona dinara, dok je Pokrajinski sekretarijat izdvojio 58,2 miliona.

Na lokalnom nivou za 116 ovogodišnjih konkursa izdvojeno je oko 1,2 milijarde dinara.

Prema podacima UNS-a, za iste medijske konkurse na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou prošle godine je izdvojeno ukupno 1.616.475.000 dinara, što je za oko dva miliona dinara više nego ove godine.

U saopštenju se navodi da je za sufinansiranje medijskih sadržaja, Grad Beograd za ovu godinu izdvojio 85 miliona, Niš 69 miliona, Novi Pazar 55 miliona, a Pančevo 40 miliona dinara, kao i da su to samouprave koje su najviše novca izdvojile za medije.

Prvi put posle 2015, ove godine je Grad Kragujevac raspisao konkurs za medije, za šta je opredeljeno deset miliona dinara. U tri lokalne samouprave – Kučevu, Požarevcu i Kostolcu ove godine su poništeni konkursi za medijske projekte.

Imenovanje članova konkursnih komisija na republičkom nivou ove godine kritikovala su novinarska i medijska udruženja – Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!