UNS traži hitan sastanak grupe za bezbednost novinara

Vesti 21. mar 202114:162 komentara
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković hitno zakažu sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na kojem će se razgovarati o napadima na portal KRIK i daljem funkcionisanju ove radne grupe.

Povezane vesti:

UNS je u saopštenju podsetio da je planom rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara predviđen niz aktivnosti u vezi sa utvrdjivanjem odgovornosti za ubistva 17 novinara na Kosovu i Metohiji i 16 radnika Radio-televizije Srbije.

„Ovaj posao ne sme se prekidati zbog nesuglasica po drugim osnovama, a dalje odlaganje ili prekid rada Radne grupe ozbiljno bi doveli u pitanje tvrdnju vlasti da želi da poboljša položaj novinara u Srbiji“, naveo je UNS.

UNS-u se, kako je navedeno u saopštenju, poslednjih nedelja obraća sve više novinara, naročito iz manjih gradova, sa podacima o napadima i pritiscima koje trpe zbog svog rada i zahtevom da nadležni organi konačno preduzmu mere da ih zaštite.

„UNS takodje izražava zabrinutost zbog pasivnosti ministarke Gojković, od koje zahtevamo da što pre pokaže da je državi stalo da se udruženja koja su napustila Radnu grupu vrate u nju“, navodi se u saopštenju.

Deklarisanu podršku pravima novinara ministarka treba da dokaže i time što će u što kraćem roku postaviti državnog sekretara za informisanje, dodaju u UNS.

Komentari

Vaš komentar