UNS: Širom sveta novinari prioritet za vakcinaciju, u Srbiji ne

Vesti 15. jan. 202116:151 komentar
Podeli:
vakcina, vakcinacija
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Zemlje širom sveta prepoznale su da su novinari i drugi medijski radnici zbog prirode svog posla u većem riziku od oboljevanja od koronavirusa i svrstani su u prioritetne grupe za vakcinaciju, ali u Srbiji se novinari ne navode među ciljnim grupama plana Instituta za javno zdravlje za vakcinaciju, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

UNS je pozvao Institut i Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa da novinare i druge medijske radnike stave medju prioritetne grupe za imunizaciju.

„Vakcinacija novinara i medijskih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama predviđena je za februar, a imunizaciju novinara u ranoj fazi tražilo je Nacionalno udruženje emitera (NAB), opisujući njihovu ulogu u prenošenju vesti i hitnih informacija lokalnim zajednicama kao neophodan posao, što je prihvatio Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC)“, naveo je UNS.

UNS navodi da su i u Rusiji novinari svrstani među prve za dobijanje vakcine.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti, mogu prioritetno da se testiraju na koronavirus.

U Indiji je najavljeno da će novinari prioritetno dobiti vakcinu protiv koronavirusa.

Po navodima UNS-a, i u Bangladešu je najavljeno da će na početku vakcinacije, sredinom februara, prvi biti vakcinisani oni koji su „na prvoj liniji“ – lekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i – novinari.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar