UNS: Radna grupa Vlade Srbije i o odgovornosti zbog bombardovanja RTS-a

Vesti 26. jan 202111:301 komentar
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara prihvatila predlog UNS da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS tokom NATO intervencije na Srbiju i Crnu Goru.

U predlogu UNS koji je, kako su saopštili, prihvaćen na sednici u ponedeljak, navodi se da bi Radna grupa trebalo da zatraži od NATO da otvori arhive u vezi sa napadom na RTS, da koordiniše aktivnosti sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, Evropskom federacijom novinara, Hjuman rajts vočom i Amnesti internešenelom.

UNS traži i da Radna grupa podnese zahteve za otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije i obaveštajnih službi, ali i zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za otvaranje arhiva o ovom slučaju, navodi se u saopštenju. Udruženje zahteva i da predstavnici Radne rupe prisustvuju obeležavanju godišnjice napada.

Podsećaju da je u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, u 2:06, u NATO bombardovanju zgrade RTS nastradalo 16 medijskih radnika: Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stojmenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Milan Janković, Tomislav Mitrović i Slobodan Jontić.

Direktor RTS u vreme bombardovanja Dragoljub Milanović je 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Komentari

Vaš komentar