UNS: Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost

Vesti 22. okt 202118:15 0 komentara
N1

Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica", saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Ove godine na konkurs za tu nagradu stiglo je pet predloga i po oceni žirija UNS, svi kandidati imali su biografije bogate humanitarnim radom.

Navedeno je da je žiri jednoglasno odlučio o laureatu i ukazuje da je Olivera Radić nagradu zaslužila profesionalnim novinarskim radom i ličnim angažovanjem za pomoć porodicama u ugroženim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Tekstovima, snimcima i medijskim objavama u časopisu „Jedinstvo“, radio stanicama „Svetigora“ i „Slovo ljubve“, brojnim drugim emiterima, na portalu „Pravoslavie.ru.“ i drugim digitalnim platformama „motivisala je hiljade ljudi širom sveta da podrže humanitarne akcije i pomognu novčanim prilozima“.

Poslednjih godinu dana javnost prati akciju „Božur za decu Orahovca“, čiji je cilj prikupljanje novca za izgradnju prve sporstke sale za decu „u jednoj od najugroženijih srpskih enklava“, naveo je UNS.

Obezbedila je i ove školske godine mesečnu stipendiju za svakog učenika gimnazije u Orahovcu (ukupno 13) i to čini već sedmu godinu za redom.

Za gimnaziju u Orahovcu je, kao novinar, u saradnji sa humanitarnim organizacijama, obezbedila nameštaj, opremu za računarsku i učionice za hemiju, biologiju.

O nagradi je odlučivao je žiri u sastavu Slobodan Vasić, prošlogodišnji laureat i predsednik žirija, Sanja Lubardić Anđelković, Dušan Albijanić, Branislava Džunov Stošić i Branislav Baćović, darodavac nagrade.

Nagrada “Đoko Vještica” ustanovljena je 2011. godine, a dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima, koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Dosadašnji dobitnici su Jasna Đurović (TV Prva), Stevo Lapčević (Sremske novine), Ana Stamenković (RTS), Danijela Davidov Kesar (Politika), Velimir Perović (Blic), Miroljub Dugalić (Politika), Tamara Grujić (TV Prva), Branko Stanković (RTS) i Silvija Sliming (Kurir).

Laureati su i Sadik Hamidović (Net radio Veselje), Dragoljub Janojlić (Nezavisne novine palanačke) i Slobodan Vasić (Radio Bravo, Požarevac).

Diploma i novčani iznos nagrade u dinarskoj protivvrednosti od 1.000 evra, koje od 2017. obezbedjuje preduzeće Transportšped biće uručeni Oliveri Radić u Orahovcu, gde živi i radi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!