UNS: Nedopustivo senzacionalističko izveštavanje o maloletnim žrtvama

Vesti 05. feb 202112:32 0 komentara
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je na medije da prestanu sa senzacionalističkim izveštavanjem o slučajevima utapanja maloletnog dečaka u Pančevu i zlostavljanja devojčica u okolini Kovina i pozvalo na poštovanje zakona i Kodeksa novinara Srbije.

„Prethodnih dana, na brojnim portalima, u štampi, ali i na televiziji neposredno i posredno su otkrivani identiteti maloletnih žrtava, a privatnost njihovih porodica je grubo narušavana. UNS podseća da se ovakvim izveštavanjem ugrožava dostojanstvo ličnosti i privatnost žrtvi i da ono ne može biti opravdano interesom javnosti“, naveo je UNS.

To udruženje je podsetilo da Kodeks novinara propisuje da je novinar dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina, kao i da je obavezan da poslu pristupa sa dužnom novinarskom pažnjom.

„UNS ističe da je posao novinara da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije“, dodaje UNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!