UNS: Na zakonu rade i udruženja koja nemaju sajt i ne znaju koliko imaju članova

Vesti 08. jul. 202121:15 > 22:34
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) i medijske asocijacije i koalicije upozorile su da na izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i medijima rade i predstavnici organizacija koje su kako su naveli, "najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda".

UNS, Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) naveli su u zajedničkom saopštenju da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, u sastav Radne grupe za izradu nacrta zakona ušli predstavnici „novinskih udruženja“, koja, kako se navodi, nemaju kontakt podatke niti znaju koliko članova imaju.

„Neke od organizacija poput Prounsa, Komneta, Društva novinara Srbije, Asocijacije radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika nemaju aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, a isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju se i u drugim“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da u obrazloženju odluke ministarke kulture piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni „organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona“.

„Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika. Znamo da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika, kako u odluci piše, državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja“, piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja: Nemamo nameru da delimo i etiketiramo na podobne i nepodobne

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da nema nameru da deli novinare i novinarska udruženja, niti da odvaja podobne ili etiketira nepodobne u vezi sa učešćem u izradi nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Iz ministarstva su naveli da su pri obrazovanju Radne grupe za izradu tog akta imali u vidu odredbe zakona o planskom sistemu koji između ostalog predviđa da nadležni predlagač može, imajući u vidu rezultate konsultacija koje sprovodi tokom izrade dokumenta javnih politika, da donese odluku da u radnu grupu za izradu predviđenog dokumenta uključi reprezentativne predstavnike zainteresovanih strana i ciljnih grupa.

„U skladu sa navedenom odredbom Ministarstvo kulture i informisanja je uputilo poziv državnim organima, institucijama, novinarskim i medijskim udruženjima, kao i organizacijama civilnog sektora za koje je smatralo da mogu da doprinesu izradi nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i medijima“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je poziv za dostavljanjem predloga imena članova upućen najpre državnim organima i institucijama u čijoj se nadležnosti nalaze pojedini delovi zakona na kojim će radna grupa raditi dok su ministarstvu novinarska i medijska udruženja uputila inicijativu za učešćem u radu Radne grupe za izradu nacrta zakona.

„U skladu sa tim Ministarstvo kulture i informisanja je prihvatilo njihovu inicijativu i samoinicijativno pozvalo Fondaciju Slavko Ćuruvija, Fond za otvoreno društvo i Transparentnost Srbije da uzmu učešće u radu, od kojih je samo organizacija Transparentnost Srbije dostavila svoj predlog“, piše u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar