UNS traži da se Mirović i Pastor izjasne o zabrani za N1, akreditacija nije bilo

Vesti 05. jan. 202115:44 > 17:105 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije pozvalo je predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se izjasne o zabrani ekipi televizije N1 da uđe na obeležavanje godišnjice Racije, posebno imajući u vidu da je Pokrajinska vlada pozvala novinare na taj događaj. Iz poziva se jasno vidi da najave ni akredatacije medijima nisu bile potrebne.

Povezane vesti

Ekipi televizije N1 je bilo zabranjeno da uđe u portu crkve Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, u kojoj je služen parastos povodom obeležavanja 79 godina od Racije u Bačkoj, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma, podseća se u saopštenju.

Izveštavanje su im, objavila je N1, uskratili sveštenici, a iz Eparhije bačke su naveli da ta televizija nije bila akreditovana za događaj.

Pokrajinska vlada je 4. januara na svom sajtu najavila obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, uz informaciju da će događaju prisustvovati njen predsednik Igor Mirović i poziv redakcijama da se prijave za izveštavanje.

Udruženju novinara je u Vladi Vojvodine rečeno da se N1 nije prijavila, dok su ostali izveštači koji su pratili događaj bili akreditovani.

Međutim, najave ili akreditacije medijima nisu ni bile potrebne, već samo prijava za one koji nemaju prevoz do Srbobrana, što se vidi iz poziva Sekretarijata Pokrajinske vlade.

Izvor : N1

Na pitanje zašto ekipa televizije N1 nije mogla da izveštava sa događaja u Srbobranu i da li bi im to bilo omogućeno da su se prethodno prijavili, UNS su u Pokrajinskoj vladi rekli da nemaju komentar.

Zakonom o javnom informisanju je zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu, podseća UNS u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar