UNS i NUNS: Mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost

Vesti 20. jul. 202113:02 > 15:472 komentara
Podeli:
NUNS, UNS, NUNS i UNS
Izvor: Logo

Udruženje novinara Srbije je protestovalo zbog objavljivanja snimaka najbrutalnijeg nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama tabloida i pozvalo medije da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost.

Povezane vesti

UNS je, povodom novog objavljivanja snimaka nasilja za koje je osumnjičena banda Veljka Belivuka, u saopštenju pozvalo elektronske i štampane medije da poštuju zakon i Kodeks novinara Srbije.

Udruženje podseća da je Televizija Pink u nedelju, 18. jula, kada joj je gost bio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, emitovala fotografije unakaženih ljudskih tela zajedno sa osumnjičenima za te zločine.

„Isti sadržaj objavljuju najtiražniji dnevni listovi Alo, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Objektiv na naslovnim stranama“, naveo je UNS.

Udruženje podseća da nije prvi put da televizije sa nacionalnom frekvencijom i dnevni listovi objavljuju snimke brutalnog nasilja u toku i nakon gostovanja predstavnika vlasti u medijima.

Dodaje se da to „desilo i kada se predsednik Srbije 6. marta obratio građanima u televizijskom prenosu“.

NUNS: Nedopustivo ponašanje domaćih tabloida

I Nezavisno udruženje novinara Srbije ukazuje na nedopustivo ponašanje domaćih tabloida koji već danima prikazuju stravične fotografije žrtava, obezglavljenih lešava i otkinutih udova.

NUNS podseća da je čitav ovaj talas pokrenut kada je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u emisiji „HitTvit“ na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, pokazao fotografije na kojima su navodne žrtve privedenog i osuđivanog kriminalca Veljka Belivuka.

„Objavljivanjem ovakvih fotografija prekršene su odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara ali i krivičnopravne odredbe“, ističe NUNS u saopštenju.

NUNS takođe izražava duboko žaljenje zbog propusta Regulatornog tela za elektronske medije da adekvatno reaguje, budući da je Olivera Zekić, predsednica Saveta tog tela, izjavila da je ministar Vulin prikazao „edukativan sadržaj“.

Uprkos tome što je Kodeks novinara ovim putem u potpunosti zgažen, NUNS i dalje poziva kolege i koleginice koji rade u tim redakcijama da odole ovakvom izveštavanju.

NUNS apeluje na Regulatorno telo za elektronske medije da pokrene postupak protiv svih elektronskih medija koji su objaviili ove fotografije i na taj način povredili zakon i podzakonske akte, i tako zaštite dostojanstvo žrtve i njihovih porodica, ali i nadležne organe da očuvaju regularnost krivičnog postupka.

 

Komentari

Vaš komentar