UNS i NUNS: Nadležni da otkriju ko stoji iza pretnje smrću novinarki Pinka

Vesti 10. feb 202115:24 > 15:38
Podeli:
NUNS, UNS, NUNS i UNS
Izvor: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje i uvrede koje je novinarka televizije Pink Gordana Uzelac dobila na društvenoj mreži Instagram i izrazilo očekivanje da će Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal što pre otkriti ko stoji iza takvih poruka i pokrenuti postupak protiv njih. I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je pretnje novinarki Pinka, navodeći da je to 11. slučaj napada i pritisaka na novinare u Srbiji od početka godine.

„Pretnje nasiljem novinarima su nedopustive u demokratskom društvu i one za posledice mogu imati ugrožavanje njihove bezbednosti. UNS zato očekuje da i u ovom slučaju policija i tužilaštvo deluju efikasno i odvraćajuće na svakog ko vredja i preti onima koji rade posao od javnog interesa“, navodi se u saopštenju.

UNS je podsetio da je Televizija Pink juče objavila da su njihovoj novinarki sa dva profila na Instagramu upućene pretnje smrću i uvrede, između ostalog i rečima „nećeš još dugo“.

Iz NUNS-a su pozvali nadležne institucije da pruže zaštitu novinarki televizije Pink, uz podsećanje da su tokom prošle godine zabeležena 32 fizička napada, 15 napada i pretnji imovini, 50 verbalnih pretnji i 92 slučaja pritiska na medije i novinare.

„Uglavnom se radi o pritiscima i pretnjama prema novinarima nezavisnih medija a većina napada su logična posledica nastupa i izjava državnih funkcionera, počev od predsednika Republike, uperenih protiv nepodobnih novinara i medija“, stoji u saopštenju.

NUNS je apelovao na „smirivanje strasti“ u medijskom okruženju i pozvao zvaničnike vlasti da „ne utiču dodatno na kontaminiranje već uveliko zatrovane scene“.

Komentari

Vaš komentar