Univerzitet dobio Odbor za zaštitu životne sredine, na čelu profesor Ristić

Vesti 28. apr 202217:52 > 17:54 6 komentara
Ratko Ristić
N1

Prva, konstitutivna sednica Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu (UB) održana je, a tim odborom rokovodiće prorektor za međunarodnu saradnju univerziteta Ratko Ristić.

Kako prenosi portal Danas.rs, Ristić je na sednici rekao da slične odbore imaju Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Akademija inženjerskih nauka Srbije, kao i da će Odbor uskoro uspostaviti saradnju sa velikim brojem stručnjaka iz tih tela.

„Podsećam da u Kodeksu profesionalne etike Univerziteta u Beogradu jedan od članova govori o tome da bi svaki član akademske zajednice trebalo da vodi računa o životnoj sredini i da sve što čini radi tako da se obezbedi veći stepen zaštite. Moramo da šaljemo poruke u skladu sa takvom etikom, da radimo u interesu čitave naše zemlje i da definišemo javni interes“, kazao je Ristić.

Članovi Obora, pored Ristića su i prorektor za nastavu Dejan Filipović, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i Metalurgiju Dragana Đorđević, profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Kostić, dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić, profesorka Medicinskog fakulteta Danica Grujičić, Darko Nadić sa Fakulteta političkih nauka i student Šumarskog fakulteta Nikola Popović.

Odbor je osnovan odlukom Senata UB iz novembra 2021. godine, a njegova funkcija biće da Senatu i drugim telima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine.

Kako navodi Danas, u narednom periodu Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu pokrenuće niz akademskih i društvenih aktivnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare