United Media odgovara na napade vlasti

Vesti 06. jan 202216:43 > 16:48 40 komentara

United Grupa je u poslednje dve godine uplatila 100 miliona evra za poreze i jedan je od najvećih punilaca budžeta Srbije, saopštila je United Media (UM).

„United Media neprijatno je iznenađena reakcijom pojedinih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti koji su, komentarišući to što je Dragan Šolak postao vlasnik kluba Southampton, izneli brojne neistine o poslovanju kompanije, jednog od najvećih stranih investitora u zemlji“, navodi se u saopštenju UM.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da je „vlast, predvođena premijerkom Anom Brnabić, odmah nakon objavljivanja informacije da je osnivač United grupe preuzeo 80 odsto vlasništva kluba iz Premijer lige, pokrenula sramnu kampanju protiv njega i kompanije, obmanjujući javnost iznošenjem niza netačnih informacija“.

„Funkcioneri Srpske napredne stranke, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i kroz tablode, po ko zna koji put tvrde da televizije koje posluju u okviru United Media ne poštuju zakone Republike Srbije i ne plaćaju poreze. Istina, koju i oni jako dobro znaju nakon decenije provedene na vlasti, je potpuno suprotna. United Grupa u Srbiji ima 2.750 zaposlenih koji redovno svakog meseca primaju platu a na koju se, u skladu sa zakonima Srbije, obračunavaju i u budžet uplaćuju porezi i doprinosi. Samo u poslednje dve godine kompanija je u budžet Srbije uplatila iznos od skoro 100 miliona evra, što je svrstava u red najvećih punilaca budžeta“, naglašavaju iz UM.

Kampanja koja se vodi, dodaju, takođe svedoči da se srpska vlast samo deklarativno zalaže za dolazak stranih investitora dok u stvarnosti protežira jedino one politički podobne.

„Članice United Grupe su u poslednjih 10 godina u Srbiju uložile 850 miliona evra, što kompaniju svrstava u red najvećih stranih investitora. Uprkos tome, naše kompanije su kontinuirano meta napada srpske vlasti koja na sve načine pokušava da zaustavi razvoj operatera i ugasi nezavisne medije“, navode.

„Jasno je da informacije koje plasiraju predstavnici vladajućeg establišmenta ne odgovaraju istini, već da jedino za cilj imaju disikreditaciju medija kako bi se u javnosti kreirala atmosfera da su ‘neprijateljski’ i da rade protiv interesa građana. Sada im je, u izbornoj godini, važnije nego ikad da se ućutkaju novinari koji postavljaju pitanja i koji izveštavaju o onim stvarima o kojima vlast ne želi da se izveštava“, dodaje se u saopštenju.

Kako kažu, da bi se shvatila veličina i ekonomska moć United Grupe treba imati u vidu da poslovanje u Srbiji iznosi samo 10-ak odsto vrednosti ukupnog poslovanja, što je, dodaje se, čini „jednom od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi koja uživa poverenje najvećih globalnih investora, a čiji rezultati poslovanja su potvrđeni od najvećih revizorsko-konsultantskih kuća iz reda Big4“.

„Umesto da govore o našem poslovanju, predstavnici vlasti mogu javno da odgovore zašto je čak 600 miliona evra građana Srbije dato Telekomu da otkupi prava prenosa Premijer lige i to po više puta većoj ceni nego što su ih platile najrazvijenije zemlje sveta. Takođe, kada već govore o kršenju zakona, da ih podsetimo da je zakonska obaveza da država izađe iz vlasništva nad medijima a ne da otvara nove kanale, kao i da država mora biti garnat medijskih sloboda. Isto tako, država treba da obezbedi jednak tretman svih stranih invesitora, a ne da one najveće tera iz zemlje smatrajući ih nepodobnim dok sa druge strane, svesno ‘žmuri’ na pojedina kršenja elementarnih ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju UM.

United Media je deo United Grupe u okviru koje posluje i Televizija N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare