UNICEF: Zbog pandemije manje dece u Srbiji bilo na redovnoj vakcinaciji

Vesti 27. apr. 202114:29
Podeli:
Izvor: N1

Od početka pandemije koronavirusa svako šesto, a u periodu vanrednog stanja čak svako treće dete u Srbiji nije ostvarilo usluge zdravstvene zaštite, a za decu uzrasta do šest godina to je najčešće bio izostanak redovne vakcinacije, saopštio je danas Fond UN za decu (UNICEF).

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da je prema proceni Uruženja pedijatara Srbije, tokom 2020. godine stopa obavezne vakcinacije protiv morbila „opala za 25 do 30 odsto, što ostavlja značajan broj dece nezaštićenim od ove bolesti“.

UNICEF navodi da je „pravovremena vakcinacija od neprocenjivog značaja za zaštitu stanovništva od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti, a da svaki prekid sprovođenja imunizacije dovodi i decu i celokupnu zajednicu u neposredan rizik od obolevanja i gubitka kolektivnog imuniteta“.

„Svaki pad vakcinisane dece ispod 95 odsto je veoma opasan i može potencijalno da dovede do novih epidemija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje su da je tokom evropske nedelje imunizacije UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje „Batut“ i Udruženjem pedijatara Srbije pokrenuo kampanju pod sloganom „Vakcinacijom jačamo imunitet dece“ ukazujući na važnost redovne vakcinacije dece i tokom pandemije.

UNICEF navodi da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se poštuje redovan kalendar imunizacije i ne odlaže vakcinacija „da nam se ne bi vratile visokozarazne bolesti koje su uz pomoć vakcina gotovo zaboravljene“.

Komentari

Vaš komentar