Unicef: U Srbiji rast slučajeva nasilja protiv nastavnika i između vršnjaka

Vesti 30. nov 202213:15 0 komentara
Shutterstock (ilustracija)

Kancelarija Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija - Unicef u Beogradu pozvala je na prekid svih oblika nasilja i zlostavljanja dece i među decom i pohvalio osnivanje Radne grupe za prevenciju nasilja u obrazovnom sistemu.

Pročitajte još:

U saopštenju Unicef je ukazao da je u Srbiji povećan broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja i nasilja učenika nad nastavnicima i da to ukazuje na spremnost žrtava, svedoka i porodica da prijave ovaj oblik nasilja, kao i na njihovo očekivanje da dobiju adekvatnu podršku nadležnih institucija, što je dobar korak ka rešavanju problema.

Mlada populacija dece i adolescenata je veliki resurs za zemlju, sada i u budućnosti. Njihove potrebe, težnje, blagostanje i zaštita moraju biti prioritet u svim okolnostima, istakao je Unicef.

Kako se navodi, ranjivost na nasilje se razvija u složenim socio-ekonomskim i kulturnim kontekstima koji uključuju braću i sestre, vršnjake, roditelje, staratelje, širu zajednicu, profesionalce i vlasti.

Uz podsećanje da od 2005. Srbija radi na uspostavljanju međusektorske mreže za zaštitu dece od zlostavljanja, zanemarivanja, eksploatacije i nasilja i da je već mnogo urađeno na uspostavljanju različitih mehanizama, posebno u školama, Unicef je naveo da su nedavni događaji pokazali da postoje izazovi u primeni i odgovornosti koje je neophodno hitno rešiti.

Prema oceni Unicefa, to se može postići uspostavljanjem efikasnijih mehanizama za prevenciju i reagovanje između i unutar različitih sistema da bi prevencija dovela do vidljivih rezultata, a incidenti se adekvatno i blagovremeno rešavali, čime bi se smanjila stopa nasilja na svim nivoima.

Kao i kod svih drugih oblika nasilja, vršnjačko nasilje je rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u drugim sredinama, prvenstveno u porodici, ali i u zajednici u celini, naveo je Unicef i dodao da su deca često svedoci ili žrtve nasilja u porodici.

Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 su bila deca. Takođe, 45 odsto dece je i dalje nasilno disciplinovano kod kuće, ukazao je Unicef i istakao da na Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023. godine treba da se zasniva odgovor na nasilje nad decom.

Unicef je pozvao nadležne da hitno formiraju i Radnu grupu za usmeravanje i praćenje implementacije Strategije kako bi se sistemski bavilo problemom nasilja nad decom, navodeći da prevencija nasilja mora da ide ruku pod ruku sa sprovođenjem Programa zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!