UNHCR: U neformalnim naseljima u Srbiji ima ljudi bez državljanstva, lične karte

Vesti 30. avg. 202116:293 komentara
Podeli:
Izvor: Ilustracija / Shutterstock

Prema rezultatima istraživanja "Lica u riziku od apatridije u Srbiji - Pregled trenutnog stanja i preporuke za budućnost", apatridija pogađa najugroženije članove romske zajednice koji nisu upisani u matične knjige rođenih ili su bez dokumenta od 2004. godine, saopšteno je.

UNHCR, za čije je potrebe istraživanje o apatridiji (licima bez državljanstva) sprovela agencija CeSID u periodu od oktobra do novembra 2020. godine, navodi da se na uzorku od 1.807 domaćinstava (9.248 osoba) u neformalnim naseljima u Srbiji pokazalo da 253 osobe nisu bile upisane u matičnu knjigu rođenih, „275 osoba nije imalo potvrđeno državljanstvo Srbije, 1.032 osobe bile bez lične karte i 2.072 osobe nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište“.

„Broj osoba u riziku od apatridije u populaciji koja živi u neformalnim naseljima je pao za malo više od 1.100, što je značajan napredak od 42 odsto u odnosu na 2015. godinu“, navodi se u saopštenju koje je prosledjeno iz Medija centra.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), naglašava da je danas, kada se obeležava 60 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o statusu lica bez državljanstva iz 1961. godine, „osiguranje prava na državljanstvo i smanjenje apatridije moguće i da je važnije nego ikada“.

Komentari

Vaš komentar