UNHCR donirao MUP Srbije 15 daktiloskopskih sistema za registrovanje migranata

Vesti 26. apr. 202113:12
Podeli:
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je primopredaji 15 daktiloskopskih sistema, koji će se koristiti za registraciju migranata i razmenu tih podataka sa međunarodnom zajednicom, a te uređaje Ministarstvu unutrašnjih poslova je donirao UNHCR.

„Svi migranti koji se nađu na teritoriji Srbije moraju da budu zaštićeni, ali i na odgovarajući način registrovani“, rekao je Vulin na aerodromu „Nikola Tesla“ tokom primopredaje, a preneo MUP.

Prema rečima Vulina, migranti koji dođu na teritoriju Srbije po pravilu nemaju ili imaju samo malo dokumenata i vrlo često se osnovano može sumnjati u njihovu vrednost i kvalitet.

„Upravo zato ovakva donacija je veoma važna, jer mi uz pomoć nje možemo da registrujemo ljude i da te informacije delimo sa međunarodnom zajednicom, našim partnerima, da bismo svi znali ko su ljudi koji se nalaze na našoj teritoriji“, rekao je Vulin.

On je naglasio da, uprkos prisustvu velikog broja migranata koji prolaze kroz zemlju, u Srbiji nije bilo nijednog sukoba, niti je „svakodnevni život ugrožen na bilo koji način“.

„To je zato što te ljude, kao i sve druge, tretiramo kao ljude koji imaju pravo na dostojanstvo. Tako se ponašamo, zato se u ovoj zemlji poštuju zakoni, njihova prava i zato i zahvaljujući UNHCR možemo da kažemo da smo uspešni u borbi sa posledicama migrantske krize“, kazao je Vulin.

Šefica Predstavništva UNHCR u Beogradu Frančeska Boneli je rekla da ova organizacija može da pomogne MUP u daljem unapređenju nacionalnog sistema azila „u pravcu dodele izbegličke zaštite svima kojima je ona potrebna, putem pravičnih i efikasnih azilnih postupaka i mogućnosti naturalizacije izbeglica koje bi želele da ostanu u Srbiji“.

„Pristup teritoriji prvi je i najvažniji uslov za zaštitu izbeglica, bez čega nema ni međunarodne zaštite. UNHCR ima i uvek će imati konstruktivnu ulogu u upravljanju mešovitim migracijama, u skladu sa međunarodnim standardima, koji uključuju pristup teritoriji i azilnoj proceduri“, rekla je Boneli.

Komentari

Vaš komentar