Oktobar 2021. najcrnji mesec od početka epidemije koronavirusa

Vesti 01. nov 202113:13 44 komentara
N1/Bogdan Mijović

Oktobar 2021. godine ostaće upamćen kao mesec u kome je, prema zvaničnim podacima, zabeležen najveći broj preminulih od posledica koronavirusa u Srbiji – čak 1.721. U odnosu na prethodni mesec broj umrlih je skoro udvostručen, a prosečan dnevni broj preminulih u oktobru je premašio 55.

Broj umrlih na dnevnom nivou u mesecu koji je za nama nije padao ispod 46, a poslednjeg dana oktobra broj žrtava smrtonosnog virusa dostigao je 65. Samo u poslednjoj oktobarskoj nedelji kovid-19 odneo je 446 ljudskih života, što je najveći broj smrtnih slučajeva na nedeljnom nivou od početka epidemije.

Najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa bio je 4. decembar 2020. godine, kada je u Srbiji preminulo 69 osoba. Ukupan broj preminulih od posledica kovida je 9.955, a prva žrtva virusa u Srbiji bio je 59-godišnjak iz Kikinde, koji je umro 20. marta 2020. godine.

Treba napomenuti da rezervu prema zvaničnim podacima o broju umrlih od posledica koronavirusa iskazuju čak i pojedini članovi Kriznog štaba, pa je tako epidemiolog Predrag Kon izjavio da „svakako ima više preminulih, skoro dva i po puta više, ali to može samo nakon obrade mortalitetne statistike, zašto se to ne radi, to je drugo pitanje“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare