Umesto završetka, novi rokovi – radovima na beogradskim ulicama ne vidi se kraj

Vesti 02. jan 202119:32 30 komentara

A rekonstukcije ulica i trgova, koje su u Beogradu počele pre nekoliko meseci i dalje traju. U svim slučajeva rokovi su probijeni, a mnogim radovima se i ne vidi kraj. Takva situacija je u Ulici cara Dušana, gde je počelo da se radi pre više od godinu i po dana. Višemesečni radovi traju i na Savskom trgu gde je postavljen najviši i najskuplji spomenik. I dok gradska vlast o kašnjenjima uglavnom ćuti, stručnjaci upozoravaju da će probijanje rokova samo više da košta gradsku kasu.

Ni drugi dan nove godine nije doneo „ništa novo“ za Ulicu cara Dušana. I dalje su otvoreni šahtovi, raskopani trotoari i rupe. Iako je ulica puštena za saobraćaj, još nije poznato kada će višemesečni radovi biti završeni.

„Mislila sam do kraja godine da će biti, ali nije, svejedno rade to temeljno zbilja, baš lepo“.

„Vidite kako izgleda, preskačemo rupe i ova čuda“.

N1: Je l znate možda kada će sve biti završeno?

„Pa ne verujem da to iko zna“.

„A znam da je prošle godine počelo, a kako se do sad nije završilo, nemam pojma, ovo je strašno baš“.

„Treba da požure malo, jer ljudi ovde prolaze kao preko katakombi, katastrofa je“, poručuju Beograđani.

Da bi se katastrofa izbegla, Ulica cara Dušana, prema prvobitnim najavama gradskih čelnika, trebalo je da bude završena u decembru 2019. kada i preostale tri ulice, takozvana „četiri bulevara“. Međutim, kada je postalo jasno da je to nemoguća misija, dato je novo obećanje.

„Ono što je važno je da će do kraja, da će ove godine biti završena ulica i biće konačno rekonstuisana četiri bulevara“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, 28. avgusta 2020.

I na prethodne tri deonice – „četiri bulevara“ bilo je ozbiljnih kašnjenja, kao i u Karađorđevoj ulici, gde su radovi počlei u novembru 2018. A da se do skoro i radilo, prizanju i u gradskom Sekretarijatu za investicije.

N1

„Radovi su tokom ove godine izvođeni smanjenim kapacitetom zbog kovida i pratećih propisanih epidemioloških mera. Kao što je najavljeno, do 1. septembra je popločan plato od Brankovog mosta do Beton hale i građanima je omogućeno da koriste ovaj deo šetališta, a završena je i biciklistička staza koja je sada u upotrebi“, navode u Sekretarijatu.

Međutim, Savski trg koji se nalazi tik uz železnički stanicu, još nije spreman za upotrebu. Jer, iako su gradski čelnici obećali da će rekonstukcija, koja je počela u februaru 2020, biti završena u septrembru, to se nije dogodilo. Zbog toga su novi rok pomerili za novembar. Urpkos tome, posao nije završen ni krajem godine, pa su radnici na terenu i za vreme praznika.

Iako deluje da posla ima poprilično, zamenik gradonačelnika ponovo licitira rokovima i baš u danu kada ga je N1 pitao za kašnjenja radova, obećava de će sve biti završeno 25 .januara.

Stručnjaci: Nedopustivo što poslove ne obavljaju domaće firme

Stučnjaci kažu da je nedopustivo što poslove u Beogradu ne obavljaju domaće firme.

„Koliko vidim i dalje se izdaju poslovi nekim stranim kompanijama, gde god se pojave to je veliki znak pitanja da li će da se ispoštuje rok i kvalitet radova to treba sagledati i to na kraju daje itekako vlike minuse i velike sumnje da su tu provladlai lični interesi, a ne struka“, smatra Goran Rodić iz Građevinske komore.

„Tako da to sve to pomalo liči na jednu dezorganizaciju, šta iza toga stoji zaista ne znam, pitao sam svoje kolege – građevinske inžinjere, koji bi to morali bolje od mene da znaju i oni su išto zbunjeni, ne razumeju, jer svi ti poslovi su rutina“, navodi bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić.

N1

Obećanje gradska vlast nije ispunila ni kada je u pitanju izmeštanje glavne autobuske stanice na Novi Beograd. Iako su rekli da će taj posao biti završen do kraja 2020, slika sa terena ih demantuje, a građani se pitaju šta će izmeštnje doneti.

„I ovako nam je gužva preko mostova i onda će to da bude baš, baš dobro“.

„Mislim da je mnogo bolje, veći je prostor i lakše će biti autobusima za dolazak i odlazak“.

„Zamislite vi sada neko sa Karaburme kad treba negde da putuje, treba da ide do Novog Beograda, kako da stigne do tamo, mislim sve je u gradu katastrofa“, kažu građani.

A zbog čega se rokovi probijaju i ko će zbog toga biti sankcionisan, drugi čovek grada Goran Vesić ni ovoga puta nije odgvorio na pitanja N1. Ipak, stučnjaci kažu da nemaju dilemu i da će gradska kasa osetiti veliki minus na kraju zbog svih radova koji se odugovlače.

Uvek kada se pogleda ugovorena cena za taj posao i ono što mi kažemo okončana situacija, tu se krije da neki put bude i dva ili tri puta veća cena nego što je ugovoreno“, kaže Goran Rodić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare