Umesto o temama bitnim za građane, poslanici „udarili“ na KRIK i Crtu

Vesti 18. mar. 202119:2327 komentara
Podeli:

Diskusije narodnih poslanika van teme u srpskom parlamentu su postale uobičajena pojava. Skupštinska govornica često služi za obračun sa medijima i aktivistima civilnog društva, koji ukazuju na propuste u radu državnih organa. Tako su ovih dana glavne mete organizacija CRTA i istraživački portal KRIK, a u optužbama na njihov račun prednjači poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović.

Opšte poznati sistem plaćanja preko interneta pod nazivom PayPal poslužio je poslaniku Martinoviću da konstruiše svoju teoriju o pranju novca – a za to je optužio urednika istraživačkog portala KRIK.

„Kliknete na tu aplikaciju i novac izlazi iz zemlje“, kaže poslanik SNS-a Aleksandar Martinović.

„Zapravo strašno je ako narodni poslanik ne zna šta je PayPal, a sa druge strane pomislila sam, OK, možda se on zapravo vrlo namerno ovim lažima i insinuacijama obraća manje obrazovanoj publici, koja u tom trenutku neće razumeti i neće umeti da proveri ono što je on rekao“, objašnjava Jelena Vasić iz KRIK-a.

A kako objasniti šta na sajtu ima KRIK.

A na adresi Krik.rs moguće je naći istraživanja o kriminalnim grupama, povezanosti pojedinaca iz vlasti sa njima i o pranju novca, ali i drugim nezakonitim radnjama. Iz vlasti, međutim, umeju i da pohvale KRIK.

Povezane vesti:

„Tada je KRIK zaista sjajan posao odradio i izlistao je sve njegove firme, vi tu ako pogledate on je bio vlasnik“, rekla je savetnica za medije predsednika Suzana Vasiljević.

Čukanović: Na sajtu KRIK-a postoje detalji.

Vasiljević: Tako je, tako je…

„Oni naša otkrića koriste veoma selektivno. Kada istražujemo njih, njihovu imovinu, njihove poslove, tada smo mafija, strani plaćenici, manijaci, šta sve ne… A kada istražujemo opozicione političare, onda smo vrlo dobro uradili posao“, smatra Jelena Vasić.

Smeta poslaniku Martinoviću i rad Crte, koja se zalaže za slobodne izbore, transparentan i odgovoran rad institucija, pa je u svojih više od 13 minuta izlaganja, od dozvoljena dva, govorio o aktivistima ove organizacije.

„Vrlo često koristi nekakve podatke o ličnosti ljudi do kojih je teško sam mogao doći. Govori, dakle, i o spremnosti vlasti da u tu političku harangu uključi i sve druge državne resurse“, kaže pravnik Rodoljub Šabić.

Nakon što je rekao da politički protivnici treba da budu prebijeni u džaku, poslanik Martinović je otišao korak dalje i nacrtao metu ljudima, poručuju iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i najavljuju prekid komunikacije sa srpskim parlamentom.

„Ne pristajemo na komunikaciju i saradnju sa institucijom koja više ne vrši svoje osnovne funkcije, već sprovodi orkestriranu kampanju protiv građana u čije ime i postoji. Ne pristajemo da budemo po potrebi otirač za postizanje političkih poena, a kada je to potrebno prikazati Evropi – partner u EU integracijama. Zajedno sa građanima ćemo nastaviti da radimo na izgradnji normalne zemlje“, naveli su.

Na izjave narodnog poslanika reagovali su mediji i civilno društvo. Šabić kaže da bi za reakciju institucija bilo potrebno da živimo u društvu koje funkcioniše po poznatim pravilima koja su definisana u Ustavu, zakonima ili poslovniku Skupštine.

„No budući da mi ne živimo u takvom društvu, nego živimo društvu koje, u stvari, funkcioniše isključivo u skladu sa političkim interesima i voljom vladajuće strukture, nije realno očekivati bilo kakavu reakciju“, dodaje Šabić.

A moguće je očekivati da narodni poslanici, umesto da raspravljaju o temama bitnim za građane, vreme za govornicom koriste za obračun sa onima kojima je posao da prate njihov rad – medijima i civilnim društvom.

Komentari

Vaš komentar