UM pisala premijerki i ministarki zbog novina Nova, novinare sve podseća na 90-e

Vesti 21. apr. 202120:10 > 20:148 komentara
Podeli:

Na adrese predsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja danas je stiglo pismo - pošiljalac je United Media. U pismu je poziv da reaguju i da učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Povod za pismo je činjenica da je nekoliko najvećih štamparija u Srbiji odbilo da štampa novine Nova, štampani medij koji pokreće United Media (UM).

Na pismo United Mediju navela je, kako kažu, činjenica da se ni u jednoj od zemalja u kojim posluju nisu suočili sa barijerom da vlasnici i direktori državnih i privatnih štamparija strahuju da prihvate novi posao, posebno u doba pandemije i ekonomske krize.

„Kao što znate, dužnost predstavnika izvršne vlasti je da obezbede slobodu medija i zato je bitno da se u Srbiji omogući ambijent u kom građani mogu da čuju različita mišljenja i da imaju slobodan izbor šta žele da čitaju ili gledaju. Vi kao nosioci najviših državnih funkcija imate dužnost da takve uslove omogućite, jer biste tako pokazali da u Srbiji može biti medijskog pluralizma i poštovanja principa slobodnog i konkurentnog tržišta“, navodi se u pismu UM.

POVEZANE VESTI:

Ova vest podsetila je mnoge novinare na period od pre skoro 30 godina. Tada su pojedine novine veliki deo svojih tiraža štampale u susednim zemljama pa ih švercovale preko granice. Nekadašnji novinar i urednik „Naše Borbe“ priseća se rada dok se taj list štampao u Novom Sadu, jer nijedna beogradska štamparija nije htela da ga štampa.

„Svaka pomisao nekoga da štampa novinu koja nije po volji vlasti je za toga ko je pomislio bila strašno. Kontrola medijskog prostora je bila izuzetno velika. Ja sam mislio posle 2000. godine da se ta vampirska vremena nikada više neće vratiti, kad eno 2021. sve ispočetka“, kazao je Miša Brkić.

A gde je ekonomska logika takvog poslovanja. Brkić kaže da je nema, da ima samo predostrožnosti, i da se nijedna od štamparija više ne bavi poslom zbog kog i postoji – preuzima što više posla i ostvaruje zaradu.

„U ovom slučaju je zarada pretpostavljena političkom riziku. Dakle, neko je procenio da je politički rizik mnogo veći nego što je ekonomska zarada. I odlučio da kaže – pa dobro, ajde bolje da izgubimo par stotina hiljada evra nego da nas boli glava“, dodaje Brkić.

U pismu predsednici Vlade i ministarki kulture United Media je navela da će se potruditi da novine NOVA uskoro počnu da izlaze, da će pred građane izaći sa kvalitetnim sadržajem, a ako budu morali štampaće u crno-belom formatu.

Takođe u tom pismu izrazili su uverenje da će predstavnici Vlade istražiti zašto se štamparije u Srbiji plaše da štampaju novine “Nova” i o tome obavestiti građane Srbije.

U okviru kompanije United Media posluje i televizija N1.

 

Komentari

Vaš komentar