Ulica u Nišu dobila ime po Miši Blamu, otkrivena tabla s njegovim imenom

Vesti 11. avg. 202121:02
Podeli:
Izvor: Južne vesti/J.Jocić

Pet godina nakon predloga Nišvil džez festivala da neka ulica u Nišu ponese ime jednog od najistaknutijih srpskih džez muzičara Miše Blama nadležni u gradu su prošle godine to prihvatili i usvojili, a danas je svečano otkrivena tabla sa njegovim imenom i to u prisustvu njegove sestre Nade Blam i njegovih prijatelja.

Nekada Skopljanska ulica u samom centru Niša sada nosi ime Mihajla Miše Blama, kontrabasiste, kompozitora, aranžera, džez publiciste i slobodnog umetnika koji je preminuo u 67. godini 19. juna 2014. godine, pišu Južne vesti.

POVEZANA VEST

„Presrećna sam da mogu da stanem ispod ove table i ponosna jer on nije bio samo muzičar, to je bio moj brat. Ono što me posebno raduje je što je Niš prvi koji je dodelio njemu ulicu, a potom je dobio ulice i u Beogradu i Mladenovcu“, rekla je Nada Blam.

Sestra ovog poznatog muzičara podsetila je da je Miša aktivno učestvovao u kreiranju Nišvil džez festivala.

„On je čitave godine i svake godine radio sa Ivanom na Nišvilu i bio potpuno posvećen tome. Miša je voleo Niš, rado je dolazio u Niš i mislim da je Niš prvi grad koji je, zahvaljujući Ivanu Blagojeviću, nekako obesmrtio Mišu“, rekla je Nada.

Mihajlo Blam je na Nišvilu bio i učesnik – muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišvil dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Upravo zato su 2015. godine iz Nišvila zatražili da neka ulica u Nišu bude nazvana po njemu uz obrazloženje da je on dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji, kao i u Nišu – još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka.

Komentari

Vaš komentar