Posle pisanja portala N1, MSP izmenio informacije o uslovima za ulazak u Srbiju

Vesti 02. jul. 202114:49 > 16:2514 komentara
Podeli:
Izvor: Printscreen/mfa.gov.rs

Portal N1 čita se i u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje je reagovalo odmah nakon što smo objavili tekst o tome da građanima Srbije koji se u zemlju vraćaju iz Mađarske može da bude određena i mera desetodnevnog karantina, dok državljani Mađarske u Srbiju mogu da uđu bez ikakvih ograničenja.

Informacija na osnovu koje smo pisali tekst bila je istaknuta na zvaničnom sajtu tog ministarstva, da bi odmah po objavljivanju našeg članka bila izmenjena, o čemu svedoče fotografije stranice MSP o uslovima za ulazak u Srbiju, načinjene pre objavljivanja teksta na portalu N1 i nekoliko minuta kasnije.

Brza reakcija nadležnih institucija je za pohvalu, ali bi ubuduće svakako trebalo povesti više računa o tome šta se objavljuje na zvaničnim internet stranicama državnih organa, jer nepotpune ili natačne informacije mogu dovesti u zabludu građane Srbije.

Više se ne mora iz Hrvatske u Srbiju preko BiH

Državljani Srbije prilikom povratka u zemlju mogu bez ikakvih ograničenja da uđu u Srbiju ukoliko dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Severne Makedonije.

Tim državama odnedavno je pridodata i Hrvatska, što znači da državljani Srbije koji nisu vakcinisani, niti su preležali kovid-19, više neće morati da se vraćaju u svoju zemlju preko Bosne i Hercegovine da bi izbegli trošak za PCR test ili desetodnevni karantin.

Prema informaciji Ministarstva spoljnih poslova koja je ažurirana 30. juna, Mađarska nije bila na spisku država na koje se ne odnose ograničenja za ulazak u Srbiju. Na osnovu zvanične informacije koja je bila objavljena na sajtu MSP, državljanima Srbije koji nisu vakcinisani niti su preležali kovid-19 prilikom povratka u zemlju iz Mađarske bio je neophodan negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Prema utvrđenoj proceduri, ukoliko državljanin Srbije ne poseduje takav test, na graničnom prelazu bilo bi mu uručeno pisano obaveštenje o određivanju karantina u kućnim uslovima, u trajanju od deset dana.

Istovremeno, mađarski državljani mogu da uđu u Srbiju bez ikakvih ograničenja, što znači da im nije potreban negativan PCR test niti potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovidu-19, naglasili smo u tekstu nakon kojeg je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetimo, ulazak u Srbiju bez ograničenja omogućen je i državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, ukoliko u Srbiju ulaze direktno iz zemalja čiji su državljani.

Komentari

Vaš komentar