Ukradena humanitarna kutija za malog Boška koji boluje od mišićne atrofije

Vesti 13. jul 202111:04 10 komentara
Unsplash

Kutija za prikupljanje pomoći šestomesečnom Novosađaninu Bošku Gugleti ukradena je iz jednog kafića na Labudovom brdu u Beogradu.

Naime, Boško boluje ud spinalne mišićne atrofije (SMA), te je za njegovo lečenje najskupljim lekom na svetu – Zolgensmom potrebno 2,5 miliona evra, objavio je portal 021.rs.

Lečenje malog Boška dogovoreno je u Mađarskoj, ali jedina prepreka koja postoji jeste upravo novac.

Kako za 021.rs potvrđuje prijatelj Boškovih roditelja i jedan od organizatora humanitarnih akcija za prikupljanje novca Čedomir Mijajlović, trenutno je za lečenje mališana prikupljeno oko 700.000 evra.

„Trenutno je prikupljeno nešto više od četvrtine novca, akcija traje i dalje i hvala svima koji su se u istu uključili. Apelujemo i na druge da daju svoj doprinos jer je Bošku novac potreban što pre“, poručuje Mijajlović.

On dodaje da to što je kutija nestala nije prvi put da se dešava krađa novca namenjenog za lečenje dece.

Boškova borba i dalje traje, a pravi pokazatelj toga je i to što je pre dva dana po drugi put u toku trajanja bolesti skinut sa respiratora.

Roditelji šestomesečnog Novosađanina poručuju da je oporavak mnogo spor jer su njegova pluća puna sekreta, a ne može da se nakašlje.

„Ne može ni da se pomera što dodatno doprinosi lepljenju sekreta za pluća. On ne može mnogo toga, ali zato mi možemo umesto njega“, smatraju Boškovi roditelji.

U same akcije koje za cilj imaju prikupljanje novca za malog Novosađanina uključile su se mnoge poznate ličnosti, kafići, prodavnice, restorani, organizovani su humanitarni bazari na više različitih lokacija, a akcije prikupljanja pomoći su i dalje u toku.

U njih se uključuju i kozmetički saloni koji daju popust svojim klijentima, te prihod doniraju upravo za lečenje šestomesečnog Boška.

Genska terapija lekom Zolgensma je najskuplja terapija na svetu, novac se prikuplja konstantno, ali to nije dovoljno brzo kako bi ova beba bila bezbrižna, a ukoliko što njegovo lečenje pomenutim lekom ne bude što pre, očekuje se da će se njegovo stanje samo pogoršavati, do smrti.

Boško trenutno prima lek Spinrazu koji je dostupan u Srbiji, a koji usporava progresiju njegove bolesti i održava ga u životu, te kupuje vreme njegovim najbližima kako bi stigli do krajnjeg cilja.

Pomozite Bošku da se izleči slanjem SMS poruke sadržaja 1032 na broj 3030.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare