Uključeni savetnici se u Prištini vide kao znak težnje ka okončanju dijaloga

Vesti 09. sep 202219:23 2 komentara

Trojica diplomata - izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, kao i izlasanici Francuske i Nemačke Emanuel Bone i Jens Pletner, pre Beograda bili su u Prištini. Dva sata razgovarali su sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o, kako su rekli, ubrzavanju procesa dijaloga.

Sastanak sledi nakon pisma nemačkog kancelara i francuskog predsednika Prištini i Beogradu gde se jasno ističe da u narednom periodu treba da se pripreme za postizanje teških kompromisa.

Međutim, detalji današnjeg sastanka ostaju i dalje nepoznati.

Povezano:

„Upravo smo proveli više od dva sata sa premijerom Aljbinom Kurtijem, razgovarajući o dijalogu i kako da unesemo novu dinamiku i kako da pokrenemo proces napred. Bila je to duboka i važna diskusija i verujem da razumete da ne možemo da iznosimo detalje, jer ćemo danas iste razgovore imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dakle, ovo je samo prvi deo misije“, rekao je Miroslav Lajčak.

U saopštenju Vlade Kosova se ističe zahvalnost Lajčaku, kao i savetnicima Plotneru i Bonu na njihovoj posvećenosti punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, istakavši da je Kosovo pokazalo svoju volju i spremnost da se uključi u principijelan i dobro pripremljen dijalog.

„Cilj dijaloga, od kojeg bi građani obe zemlje trebalo da imaju koristi, trebalo bi da bude postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznavanjem u fokusu. Tokom sastanka razgovarano je o potrebi još snažnijih napora svih aktera kako bi evropska perspektiva postala realnost za zemlje Zapadnog Balkana“, saopštila je Vlada Kosova.

U Prištini se slanje visokih nemačkih i francuskih savetnika i njihovo uključivanje u dijalog smatra kao rezultat posvećenosti ove dve strane da imaju veću ulogu u dijalogu nego do sada. Ovoj inicijativi je bez sumnje, kako se ovde smatra, doprineo rat u Ukrajini, kao i mogući negativan uticaj Rusije u regionu Zapadnog Balkana.

Smatra se, takođe, da imenovanje savetnika dvojice najvećih lidera Evropske unije pokazuje opredeljenost zapadnih zemalja da se dijalog okonča u što kraćem vremenskom roku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare